Juldessert-tips !
"Ris à la Malta" med hjortron
Koka en sockerlag med 1 volymdel vatten, en volymdel socker, låt koka ihop och tillsätt sedan rejält med hjortron samt någon msk hjortronlikör. (Eller använd helt enkelt bara rårörda hjortron)
Koka en risgrynsgröt där en bit vaniljstång får koka med. Vispad lätt sockrad grädde blandas med avsvalnade gröten. Bottna glasen med hjortronen, varva sedan ris-grädde och hjortron. Denna lagad tidigare i år men funderar laga den igen men byta ut riset mot korngrynsgröt så skulle det bli en "Korn à la Nord" istället för "Ris à la Malta".
Enligt Wikipedia:Ris à la Malta är en efterrätt som ofta äts till jul i Sverige. Namnet torde vara en förvanskning av danskans Risalamande, vilken i sin tur kan härledas till franskans Riz à l'amande = "ris med mandel". Rätten har alltså inget med Malta att göra. Den består av kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och smaksätts med strösocker och vanillin-/vaniljsocker. Den dekoreras ibland med konserverade mandarinklyftor eller liknande.
Enligt Wikipedia:Ris à la Malta är en efterrätt som ofta äts till jul i Sverige. Namnet torde vara en förvanskning av danskans Risalamande, vilken i sin tur kan härledas till franskans Riz à l'amande = "ris med mandel". Rätten har alltså inget med Malta att göra. Den består av kall risgrynsgröt som blandas med vispad grädde och smaksätts med strösocker och vanillin-/vaniljsocker. Den dekoreras ibland med konserverade mandarinklyftor eller liknande.