25 januari 2011

Heja Matti!

http://marjapuuro.blogspot.com/2011/01/finlands-superdag-matti-jamsen-tavlar-i.html

Idag tävlar Finlands Matti Jämsen i Bocuse d´Or i Lyon , så håll tummarna!
Som råvaror bl.a lamm, lamnjure, marulk och krabba. 

24 januari 2011

Sjunde budet

ur Ville-Gubbens matkatekes (1921)

Du skall icke stjäla din nästas mat och dryck

Med att stjäla sin nästas mat och dryck menas, att man undandrager människan hennes fulla rätt att av de produkter, moderjorden lämnar henne, tillreda den mat och dryck som är hälsosam för hennes kropps välbefinnande.


Det var det sista av de sju buden i matkatekesen. Ville själv uttrycker sig i början av boken:" Meningen med denna lilla matkatekes är att vi rätt skola uppfatta vad "hygienisk matkultur" är och betyder för vårt folks väl. Samt att vi lära oss måttlighet och sparsamhet samt noga taga vara på allt det nyttiga och goda i mat- och dryckesväg här i Finland."

 Han skulle säkert vända sig i sin grav om han vetat hur det äts här i landet  idag och hur livsmedlen blivit tillkonstlade. Förvirrade människor går omkring och funderar vilka kostråd, metoder och dieter de skall följa. Redan då boken skrevs (1921) var han bekymrad av matkulturen som han tyckte spårat ur. " Här i Finland spisa vi som man säger huller om buller, och hava tills dato en mycket oregelbunden mattid. Detta är ett missförhållande som vi bör reglera..." han jämför Finland med Frankrike där han bodde i mer än trettio år.  I en av hans andra böcker (Mat och dryck med roliga gubbar, 1917) funderar han också på vår matkultur. Eller rättare sagt vår brist på matkultur. "Vi har ännu ingen matkultur här i landet..."
Ja hur är det nu nästan 100 år senare, har vi någon matkultur?

Enligt mig är matkultur så mycket mer än att hålla fast vid traditioner vid jul och andra helger. Matkultur för mig är att lyfta fram matglädje dagligen, varje dag. Också till vardags. Till min syn på  matkultur hör också att fostra sina barn i "Villes anda", i hans matkatekes ingår det viktigaste. 

23 januari 2011

Sjätte budet

ur Ville-Gubbens matkatekekes (1921)

Du skall älska din nästa såsom dig själv.
Att älska sin nästa såsom sig själv, betyder att man unnar henne lika god mat och dryck som man själv älskar förtära.

22 januari 2011

Nordiska smaker

Lycka... är att laga mat med fina råvaror! Dubbellycka när tonårssonen som, när han svalt sitt sista tranbär, utbrister: -"Mamma, idag har du överträffat din egen mor!"=)=). Måste tilläggas att min mamma lagar GOD mat! Så det var ett beröm som värmde. Idag har vi ätit lake men här är vår senaste "trerätters" med  nordiska smaker:

Förrätt: Soppa på skogsvamp, toppad med bacon och gräslök
Varmrätt: Lamminnerfilé, råstekt palsternacka och potatis (i tunna skivor), äppelklyftor och rödlök och lite örtpesto (med bl.a solrosfrön och persilja)
Efterrätt: Frusna tranbär med het tjinuski.

(Ps.Råstekt palsternacka rekommenderas!)


En klassiker: Frusna Tranbär med het tjinuski
Tjinuskin: 2 dl grädde, 100g fintsocker, 1/2 dl sirap, en bit av en vaniljstång. 30 g smör. Koka alla
ingredienserna (utom smöret) under omrörning, tills den tjocknar. Lyft upp vaniljstången, rör ner smöret.