13 juni 2011

Inte längre gåslever...



... för nu är det nordiskt som gäller! I ärlighetens namn måste jag erkänna att trots kock som jag är har jag aldrig ätit gåslever. Tror inte jag behöver göra det heller. Gillar inte sättet det framställs,  kan nog vara utan. Men ren på en ren sten går däremot bra! Renkorv från Kuusamo med en rispirog till (nej den har jag inte bakat själv) där lite granskottsirap har ringlats över. En havtorns"shot" med saft av havtorn 1/2 och 1/2 mineralvatten. Sött och salt och surt i denna lilla aptitretare/förrätt. En enriskvist även på bilden (...råkade inte ha en gran i närheten för stunden). Och några enstaka björnbär och havtorn som jag ännu hade i frysen.
På tal om stenar. Man kan bli sten-rik om man plockar stenar. Rik på stenar. Lättskötta är de också! Läs här om ett roligt projekt. einStein - det perfekta husdjuret. Den där manualen skulle jag vilja läsa! Ska försöka få sönerna att skippa tanken på en ny kanin...om de får var sin einStein ...så.
  
...det skulle vara enklare att släpa med sig ett par "einSteinar" när vi åker till torpet. 
Här hemma har vi  "Herr Hare" som dyker upp då och då. Mera vild än tam. 

11 juni 2011

Lite som Toscana

 i vår trädgård.





10 juni 2011

Granskottssirap


"Varför doftar här julgran i köket"? Frågade ena sonen i söndags. Jag höll på att koka granskott.  Idag när de, pojkarna, kom hem efter några dagar på landet har vi smakat på lagen. Ringlade över vaniljglass. Fräscht, gott och mycket smak av skog. Faktiskt jättegott! Slår ut alla konstgjorda aromer i världen. Det är så enkelt att koka lag, låta stå och dra och sedan reducera om man vill ha en ännu mer koncentrerad smak och tjockare konsistens. Spara sirap på flaska som man kan piffa upp någonting med.
Jag lagade en ganska liten sats den här gången.

1/2 l vatten
1/2 l socker
1/2 l nyplockade granskott (ska plockas innan midsommar läste jag någonstans)
1-2 björkblad (fick jag ett tips om att man kan lägga med, de ger en fläderliknande smak)

Morteln användes för att bearbeta barren lite innan så de avger mer smak i lagen. Kokade alltsammans kanske 15 min. Hällde upp i en bunke. Lät stå och dra i kylskåp (det blev 4 dagar). Silade och kokade upp allt igen. Lät det koka tills det blev en lagom tjock sirap. Det blev sammanlagt kanske 2 dl.  


Tomtar på loftet

Vet inte om det beror på värmen. Kanske vi fått värmeslag? Men den gångna veckan har varit väldigt "julig" på jobbet. Det började med ett "jultidningsmöte" i början av veckan. Jultidningen som blev uppskjuten då vi  förra året insåg att vi inte alls kommit igång med projektet. Men i år ska den bli av! Lagom till jul kommer ett pinfärskt nummer av dagis egen jultidning. Och i år skall det börjas i tid. Vad innebär det då? Jo att vi i sommar sitter på bryggan och ritar tomtenissar,tänker på glöggrecept och julgodis. Barnen hade säkert snappat upp något av vårt julprat då de senare i veckan började sjunga julsånger och dansa kring en risig kvist på gården. Köket blev påverkat av allt detta juliga så veckan sista lunch blev julgröt. Blev av med mitt överskott av mjölk på så vis. Så det blev risgrynsgröt till barnens förtjusning. Med kanel och en saftsoppa på krikon som jag ännu hittade i frysen. Och smörgås. Lagade en rabarberpaj också trots att värmen blir olidlig då ugnen är på. Nu skulle det gärna få regna, ska be dem dansa regndanser istället för juldanser nästa vecka.