17 juli 2011

Phoenicurus phoenicurus




Familjen Rödstjärt har flyttat in i vår trädgård medan vi varit borta. Tror de haft bo på grannens tomt. Nu hoppar ungarna omkring och tittar sig nyfiket omkring. Ganska orädda är de ungarna! Trots att mamma rödstjärt och pappa rödstjärt skriker sig hesa för att varna dem för livets alla faror. Går grannens katt förbi är det ett ljud utan like. Vi människor anser de inte att är lika skrämmande så man kommer dem riktigt nära med kameran. Tyvärr kom inte färgranna pappa med på bild. 


16 juli 2011

...och ännu mera blåbär!


Otroligt fint blåbärsår i år! Det är alltid lika spännande att se vad som ger sommaren/höstens "storskörd". Ibland är det knappt några blåbär alls i skogen men kanske istället ett överflöd av svamp eller så ger våra äppelträd extremt mycket frukt. I år är det blåbären som mått bra medan äppelträden hade rätt dålig blommning i våras. Svampar kan det ännu bli gott om om vädret är gynnsamt för dem. Någon bra lingonskog har vi aldrig riktigt haft, och på det lilla kärret hittas maximalt tre tranbär. Lingon och tranbär köper jag istället från torget. Blåbären i vår närskog är lite speciella. Är det fråga om helt olika arter eller någon tillfällig avvikelse? I varjefall växer det på några ytor helt blanka svarta blåbär som helt saknar  det där "vaxskiktet". På ett annat område, uppe på ett berg är blåbären ovala! Någon annan som stött på avikelser som dessa? Huvudparten av skogens blåbär är ändå "helt normala" och lika goda är de allihop!
Läs mer om blåbär här!

Ovala blåbär!

15 juli 2011

Granskottsirapens bästa vänner




Förutom mörtexperimenten som jag och sönerna pysslat med i sommar har jag också prövat granskottsirap till diverse. (Finns det något roligare än att pröva fram nya smakkombinationer? Det är så skojigt!) Granskottsirap med vaniljglass och jordgubbar är otroligt gott. Sen prövades ostar: Brie, blåbär och sirapen tillsammans var mycket gott! Men frågan är om inte den senaste varianten var det mest ultimata i smakväg! Barnens farfar dök upp med några olika getostar han köpt från en getuppfödare i sina hemtrakter. DÅ kom jag på det! Brödost gjord av finländsk getmjölk, närskogens blåbär och granskottssirap med granskotten plockade i samma skog. Ett litet hemodlat vinsyrablad som dekoration. Så lyxig smak! Så billiga ingredienser! Getost (och sockret i lagen) var ju det enda köpta. Brödost brukar man traditionellt äta med hjortronsylt i Finland men frågan var om inte detta var snäppet godare!

Säsongen att koka granskottsirap börjar vara över för denna gång, men här är ett recept om ni vill pröva ett annat år: Granskottssirap 

8 juli 2011

Blåbärstider!

Lite bloggpaus p.g.a semester!


Tips! Hemlagad fil (eller köpt)
blåbär och musli och lite ringlad
granskottsirap över = mums!