12 augusti 2011

Inspirerad!

För några dagar sedan var jag på en utbildningsdag i Helsingfors. "Smak och kvalitet i offentliga kök"- en inspirationsdag för kosthållspersonal. Vi var sammanlagt 8 personer från södra Finland. D.v.s betydligt färre som mötte upp än om man jämför med vad kursdagen drog på Åland eller i Österbotten. Vi var i huvudsak från små enheter allesammans. Kockar, husmödrar, biträden och jobbar under ganska likadana förhållanden. Vi är lite "utrotningshotade" vi som ännu jobbar i småkök. Är du kommunalt anställd och jobbar i ett litet kök är risken oroväckande stor att du snart går utan jobb i och med att enheterna körs ihop och småköken stängs. De kommunalt anställda lyste dock med sin frånvaro denna dag. Vi, de flesta åtminstone, kom från privata enheter. Tycker att det är lite synd att inte kommunerna satsar mer på sin personal och låter dem gå på kurser som denna. Det togs upp så mycket frågor och synvinklar som skulle ha varit bra för t.om kostchefer och politiker att lyssna på. Sapere- smakskola togs också upp och vi fick själva vara med om några övningar, sen hade vi ett litet "grupparbete" om mellanmål på dagis. Utbytte idéer med varandra och inspirerades! Lunch intogs i Palmias restaurang men vi fick dessutom smaka på ett utbud av sallader som ingått i konceptet "Operation skolmat".
Gick på inspirationsdagen även för ett år sedan och visst behövs de! Bara det att träffa andra som jobbar med samma saker och har samma inställning är guld värt när man sedan ska orka igenom hela långa vintern.
Harriet Strandvik och Carola Sjödahl var de som drog kursen. Ett stort tack till dem!

 Länk till Harriets nya blogg

11 augusti 2011

Lycka...

...är att gräva upp det man
planterade i maj.

Skölja bort den värsta jorden...
och fortsätta inomhus
 med matlagning.

Det blev en soppa.

9 augusti 2011

Kummin och Emmer


Visste ni att 1/4 av världens kummin odlas i Finland? Inte? Inte jag heller. Hörde det på nyheterna förra veckan. En annan fråga: Känner ni till sädesslaget emmer? För mig var det helt obekant tills helt nyligen. Likt spelt/dinkel är emmer (Triticum dicoccon) ett gammalt sädesslag, ett "urvete" som odlades redan 8000 år f.kr i "Den fruktbara halvmånen" d.v.s nuvarande Iran och Irak. Emmer är nästan helt glutenfritt och kan passa matallergiker. På Malmgård i södra Finland har man under de senaste åren börjat satsa på emmer och man kan numera köpa det som "ris", som mjöl i olika grovlekar, kli och som flingor, dessutom använder de emmer även i gårdens eget ölbryggeri. Köpte en påse flingor till gröt samt en påse sädesris. Gröten god och mättande. Riset är tänkt till en risotto. Mjölet skulle också vara intressant att pröva på vid bakning. Ett emmerbröd smaksatt med kummin kanske...

Emmergröt
5 dl vatten
2 dl emmerflingor
1/2 tsk salt

koka upp kallt vatten,
tillsätt flingor och salt.
Koka ca. 10 minuter.
Servera med bär.





7 augusti 2011

Ved och vinäger

Dagen i bilder

Ska det badas bastu i vinter ska det radas ved.



Radar man ved blir man hungrig.



Mellan varven hinner man umgås med familjens
nya medlemmar. Och roas av deras upptåg.
Frida till höger och Bruno till vänster.



Ja ännu ett saftkok blev det och en flaska vinäger
som "biprodukt". 1/2 dl vinbärssaftkoncentrat +
1 1/2 dl vittvinsvinäger samt en kvist enbärsris och
 några enbär som smaksättning.




En bra dag...men ännu finns det ved att rada...