9 oktober 2011

Wow vilken fest!


Dagis ordnar fest - med bl.a mat som tema 

Vem har vi här då?
Jo Krakel Spektakel, Peter Palsternack,
Selma Selleri och Gabriel Gräslök!
(Birthe Wingren och Kaiho-kvartetten)

Gissa hur många ärter i flaskan! Ge en gissning
 i kommentarsfältet. På vår fest var det en ung 
man som gissade ganska nära, och fick bära 
hem en stor tung kasse fylld med närmat!
(Tavlan i bakgrunden; Kaj Stjernwall)

Det här och mycket annat gick av stapeln idag... ett supergäng samlat, då kan det inte bli annat än superbra! Lite fler människor hade gärna fått komma.

Matkultur och kulturfest!

9 oktober är det matkulturdagen instiftad av Finlands svenska Marthaförbund. Den sammanfaller med vår stora fina KULTURFESTsatsning! Ska bli spännande och framförallt roligt! Det blir Krakel Spektakel-sånger, improvisationsteater, föreläsning, musikverkstad för barn, lotteri, några infofunkter om närmat m.m Trakteringen kommer vår "vänskola" ta hand om denna gång ...och snart åker daghemmets tidning iväg till tryckeriet. Så tala om ett kreativt gäng! Har suttit med både i festkommitén och i tidningsredaktionen. Det har naturligtvis krävt sin tid men samtidigt som det är arbetsdrygt är det så roligt sedan när man ser resultat! 

Övrigt:
Läste Carlo Barsottis syn  om barnmat och barnmenyer  och glädjs över att det finns fler som tycker som jag. (Skrev nånting själv om barn och restauranger en gång. Hittas här.)



5 oktober 2011

Närmat och Lingon

Hann  inte delta i Ekocentrias seminarium som gick av stapeln igår, vilket var lite synd då det handlade om  närmat. Föreläsare var bl.a Anya Hultberg från Madhus i Köpenhamn. Läser i dagens Hbl: " I Köpenhamn har politikerna gått in för att sluta centralisera köken". Madhuset har som uppdrag att utbilda kökspersonal i övergång till mer ekologisk och närproducerad mat. Irma Kärkkäinen vid Ekocentria berättar att kökspersonalen i Köpenhamn upplever att deras arbete är roligare, matens kvalitet bättre och därmed förbättras även livskvaliteten. I Finland befinner vi oss idag på samma nivå som Danmark ....för tjugo år sedan!
Övrigt:
Idag fick förskolebarnen gå till torget och köpa lingon. Som mellanmål hade vi sedan lingongröt. En hel del lingon hamnade i frysen och lite blev till sylt... Saperegrönsak denna vecka var kålrabbi. De äter kålrabbistavar lika bra som morots- eller gurkstavar! Kålrabbi är krispig och god!

Skulle ju inte blogga i Oktober, så här länge tog den pausen;). Det blir i vilket fall som helst lite färre blogginslag än normalt nu. Har fullt upp med diverse: festarrangemang, tidning som ska utkomma, konferans, resa...m.m. Däremellan borde man hinna umgås med sin familj, krafsa kaninerna bakom örat, fixa torpet i vinterskick och jobba på som vanligt mellan varven. Det senare lite mer utmanande än vanligt då ugnen sagt upp kontraktet...

2 oktober 2011

Bloggpaus


...jepp det stämmer! Tar en liten bloggpaus. Men återkommer i november. Nå, någon liten "rapport" kanske det dyker upp här för det händer  mycket intressant på matfronten denna månad. Njut av hösten! Ses!