31 oktober 2011

Mat, mat, mat...

Mycket har kretsat kring mat de senaste dagarna, och så många nya intryck, bekanskaper, skojiga episoder. Så vackra landskap! Resan till Norge blev en matresa på många plan. Sinnena var med och minnena finns kvar. Mycket handlade om mat&barn&måltidsglädje. Eftersom vi kom hem så sent som i går kväll har man inte hunnit smälta allt... men ett och annat kommer säkert i bloggen så småningom.




25 oktober 2011

Cygnus cygnus



Sångsvan

23 oktober 2011

Böcker och korvbröd




Barnens höstlov börjar gå mot sitt slut. Har efter ett biblioteksbesök plöjt i genom en hel del kokböcker för barn. Översta bilden till höger Karolina Sparrings och Lisa Flodins nyutkomna "Laga mat med barn", den har jag köpt, de andra lånade. Samlar ideér. Sonen, den yngre, blev även han inspirerad och ville baka. Det blev "Hot dogs". Goda!

Nyponkräm och annat gott

Skördetiden börjar vara förbi. Ja svamp kan man naturligtvis ännu plocka, ett otroligt trattkantarellår i år!Denna bild är tagen för några veckor sedan under en riktig skördedag. Då var det trångt på spisen. Uppe till vänster: en lunchgröt på emmer, för äta måste man ju också mellan varven. Uppe till höger svamp som väntar på att frysas in. Nere till vänster nypon som passeras (genom potatispressen i brist på chinois) och till höger kokas rosenkvitten.

 

Av nyponen blev det en god kräm. Man behöver inte krångla till det som jag gjorde på torpet, då jag satt och pillade ur fröna från varje nypon innan krämen kokades. Det här sättet går utmärkt: Plocka nypon, skölj dem väl, rensa bort "fästet". Koka dem hela i lite vatten (tillsammans med vanilj eller kanel om man vill). Passera dem när de är mjuka genom en sil, så blir ju alla frön kvar där. Sen reder man med lite potatismjöl eller maizena. Servera med en klick grädde och t.ex som här med lite torkade kronblad från maskros.