5 mars 2012

Kastrullorkester och hacka lök/ Sapere


Har ni riktigt småbarn hemma? Har ni tänkt på hur mycket ljud man kan åstadkomma i ett kök? Låt ärter trilla ner i en skål, vispa runt med en ballongvisp i en kastrull. Skrapa med en gaffel mot en skorpa. Skapa en kastrullorkester! Olika köksljud som även den allra yngsta kan åstadkomma. Låt barnen vara med i köket redan som små, då väcks matintresset från tidiga barnsben. 

Drar ingen Sapereklubb för skolelever just nu men lite "Sapere" på jobbet blir det mellan varven. Savoy-/Kruskålen försvann i ett nafs då 12 småttingar i ena gruppen tittade närmare på den senaste vecka. I den andra gruppen, (som i år har rätt många förskolebarn) har de  fått hjälpa till med att skala grönsaker och skära dem i bitar.  I klubbarna jag dragit blev jag lite förvånad av att många barn tycks vara ovana med att skala och skära frukt och grönsaker. Ja nästan som om det vore en för dem helt ny uppgift och då har det ändå varit fråga om barn  i åldrarna 10 år och uppåt. Låt barnen invadera köket där hemma!

Uppmuntra och beröm! Köp hem bra ingredienser. Kocka tillsammans. Barn kan och barn vill!
Ps.Men  på hungrig mage lönar det sig inte att börja kocka "i all hast", ät nåt smått innan eller medan ni håller på.

Hacka lök med stora kniven.
Övning ger färdighet.

4 mars 2012

Boken Ruokatorstai


av Eva Salonen  kom maken hem med en dag. Första upplagan kom redan 2006. Det är frågan om en diger receptbok (över 500 sidor).  Recept som ingått i Helsingin Sanomats "Ruokatorstai" under många många år. Sammanlagt 1500 fina recept och goda råd samlade. En fin  inspirationskälla! 

1 mars 2012

Klimatsmart mat...

Mört och kaniner. Under senaste vecka har det varit skriverier i tidningarna om vad man kunde satsa på för råvaror i framtiden.
WWF gav ut sin reviderade fiskguide för konsumenter där en grön symbol visar vilka fiskar man bra kan använda sig av utan att tära på fiskbeståndet. Gul symbol = överväg och röd symbol = fiskar som bör undvikas. Bland de "gröna fiskarna" hittar vi bl.a abborre, gädda, karpfiskar, gös, sik, lake, lax (odlad), sej, stömming och sill. Speciellt vill man lyfta fram karpfiskarna mört och brax. Bland de fiskar vi inte bör välja hittas bl.a  östersjölax, nordsjö torsk, ål, havskatt och tonfisk.

"WWF vill sammarbeta på bred front för att Finland i slutet av 2015 ska vara första landet i världen där man enbart säljer fisk som fångats och producerats på ett hållbart sätt"

Guiden kan beställas via WWF. (Finland)

Sen till kaninerna. Vi skulle kunna äta mer kanin anser Carl-Gustaf Thulin vid Sveriges lantbruksuniversitet. Kaniner är  betydligt"klimatsmartare" mat än nötkött. I Sydeuorpa  är kanin en vanlig maträtt på var mans bord så varför skulle inte även vi kunna vänja oss vid det?  Tja, kaninkött är det väl inte något större fel på. Har ätit kaningryta någon enstaka gång (senast i Italien). Och det har smakat gott. Om man visste att de  får leva ett så normalt kaninliv som möjligt innan...så kanske jag rentav håller med. Men våra egna husdjur skulle jag nog aldrig kunna sätta gaffeln i. 

Ett klimatsmartare val vore då kanske att minska på köttkonsumtionen,  de tankarna  tog också en kolumnist upp i en tidning i veckan. Köttfri måndag har det ibland varit tal om, att vi alla minst en dag i veckan skulle undvika kött. Som det är nu äter t.ex små barn lite väl mycket kött. Ofta två gånger till dagen om de först äter i dagis/skola och sedan även middag i hemmet. Utöver det pålägg av charkuteriprodukter. Att växelvis äta helt vegetariska måltider (oftare än bara under en köttfri måndag!) borde vara helt naturligt. Se på resten av världen! Böngrytor och linsröror är minst lika mycket mat som köttsåser! Och ännu mer klimatsmart blir det om vi väljer att äta närodlade vegetabilier. - Då återstår frågan: Hur få barn att äta vegetariskt, få dem at äta mer grönsaker?

Svar: Sapere=)!

Savoykål - Synintryck /Sapere

...bubblor

...ett träd

grönt, grönt, grönt
Som en karta med många vägar!