8 april 2012

Gös, sparris och dinosaurieägg

I påskgräset bor inga kycklingar i år då familjens
 yngsta bjöd in sina dinosaurier på grönbete. 
Mat under påskhelgen.... ja det har blivit mycket gott.
Bl.a en trerätters:
Blini med rom och smetana
Råg- och nässelpanerad gösfilé, ångkokt potatis och kantarellsås (hittade ännu! kantareller i frysen) + sallad
Valfri efterrätt: Memma alternativt pasha (eller lite av båda=)

Råg- nässelpanerad gösfilé
Strö en blandning av rågmjöl, torkade nässlor (stöt smått i mortel innan),  lite salt och vitpeppar på ett fat. Vänd de "byxade" gösfiléerna i nässel-mjölblandningen o och stek sedan i smör, några minuter på vardera sida. (Vill man kan man dubbelpanera och vända dem i uppvispat ägg innan).
...och vad menas med "byxad"?
Jo vitfisk som t.ex gös eller abborre kan man enkelt göra helt benfria med att klippa bort benraden med ett par snitt. Kvar finns då en benfri "byxliknande" filé. 

I dag blev det lamm, sparris och diverse ugnsgrönsaker (rökt lamm denna gång). Många goda ägg har vi också ätit. "Helt vanliga" goda ekologiska hönsägg men också chokladsmakande...dinosaurieägg.



Sparrisen stektes uppträdda på cocktailpinnar (blötlägg pinnarna innan), serverades sedan med lite örtolja, riven ost och kallrökt lamm .

5 april 2012

4 april 2012

Kråkbär& brie



Årets bär i Finland, utsett av "Arktiska aromer", är kråkbäret. Prövade kombinationen kråkbärsylt och brie. Rekommenderas!
Vi har så otroligt fina bär i norden som vi borde lära oss att uppskatta ännu mer.

Läs mer om kråkbäret.


Här föresten en bra länk om man vill hitta återförsäljare av inhemska/ekologiska råvaror (Finland).


1 april 2012

La Belle Époque

...på Villes och Alberts tid. D.v.s Ville Vallgren och Albert Edelfeldt. Tittade in på utställningen som har öppet sista veckan, den har pågått ända sedan sommaren men av någon anledning går jag ofta på utställningar precis innan de ska stänga. Har inte hunnit på Carl Larsson utsällningen på Ateneum ännu, det blir säkert också sista veckan;). 


Innan dess påskbasar på jobbet med sopplunch, lika trevligt som alltid.