12 april 2012

Walgren´s och Wiehe

Mat och musik blev det ikväll. Först mat på Walgren´s med jobbkompisar sedan fortsatte vi till Wiehes konsert. Mikael Wiehe- live! Han har så många bra låtar. En sång till modet t.ex. eller Lindansaren...Flickan och kråkan...bara för att nämna några. Och på Walgrens var det gott som vanligt. Fick bli blinier för mig ikväll medan familjen här hemma hade "makaronilådekväll".

9 april 2012

Matskolor /Barn och mat

Efterlyste mer engangemang kring barn och mat i vårt land tidigare i bloggen. Tack och lov är vi många som tänker i samma banor! Nu börjar 4H sammarbeta med Folkhälsan och svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) och lanserar matskolor för barn. Visserligen i en ganska liten skala tillsvidare, som matläger under skolornas lov på några få orter, men alltid nåt. Kanske det växer med tiden så att så många barn som möjligt får ha roligt i köken. Detta sker alltså i svenskfinland, man får hoppas även de finskspråkiga 4H föreningarna hakar på...eller varför inte ha lite "språkbad" på en gång? Mat kan man laga tillsammans oberoende av språk...

Läs mer om Matskolan

Ytterligare några efterlysningar:

- Matskolor, typ Geitmyra i Oslo. Stationära ställen, lantgårdar el dyl dit barnen, kanske hela skolklasser kunde åka på "lägerskola" under hela året, inte bara förlagt till skolornas lov. Här borde förstås staten/ sponsorer komma emot och hjälpa till ekonomiskt och givetvis anställa personer som drar det hela. Vill man satsa på barn och ungas välmående eller inte?

-"Matkulturcentrum för barn", varför inte i vår kulturhuvudstad? Dit skolklasser, daghem, familjer kunde komma och tillsammans utforka kökets hemligheter. Det kunde innefatta matkulturmuseum, bokkafé med "mat och prat" (typ Bokslukaren , böcker och bakverk för barn, i Stockholm där det ibland  hålls temadagar, sagostunder m.m kring temat mat). Matkulturcentret skulle givetsvis även ha restauranger med bra nordisk husmanskost, undervisningskök och andra utrymmen där man kunde ordna olika aktiviteter kring mat, soppteater för barn, utställningar m.m.


8 april 2012

Gös, sparris och dinosaurieägg

I påskgräset bor inga kycklingar i år då familjens
 yngsta bjöd in sina dinosaurier på grönbete. 
Mat under påskhelgen.... ja det har blivit mycket gott.
Bl.a en trerätters:
Blini med rom och smetana
Råg- och nässelpanerad gösfilé, ångkokt potatis och kantarellsås (hittade ännu! kantareller i frysen) + sallad
Valfri efterrätt: Memma alternativt pasha (eller lite av båda=)

Råg- nässelpanerad gösfilé
Strö en blandning av rågmjöl, torkade nässlor (stöt smått i mortel innan),  lite salt och vitpeppar på ett fat. Vänd de "byxade" gösfiléerna i nässel-mjölblandningen o och stek sedan i smör, några minuter på vardera sida. (Vill man kan man dubbelpanera och vända dem i uppvispat ägg innan).
...och vad menas med "byxad"?
Jo vitfisk som t.ex gös eller abborre kan man enkelt göra helt benfria med att klippa bort benraden med ett par snitt. Kvar finns då en benfri "byxliknande" filé. 

I dag blev det lamm, sparris och diverse ugnsgrönsaker (rökt lamm denna gång). Många goda ägg har vi också ätit. "Helt vanliga" goda ekologiska hönsägg men också chokladsmakande...dinosaurieägg.



Sparrisen stektes uppträdda på cocktailpinnar (blötlägg pinnarna innan), serverades sedan med lite örtolja, riven ost och kallrökt lamm .

5 april 2012