25 maj 2012

Poäter av Niklas Schiöler


Aah, fredag! Veckoslutet inleddes med en 
kopp kaffe, en rågmacka med bredbar
getost,tomat och gräslök och en god bok!

"Matfyllda dikter som sätter snurr på smaklökarna..."
I författaren och poesiforskaren Niklas Schiölers nyutkomna bok är temat mat i poesin. I boken funderar han över hur lite det kulinariska sist och slutligen har används av poeter. I boken Poäter kan man ändå läsa matfilosofiska tankar om allt från Homeros till Jamie Oliver. Fullspäckad av härliga dikter med temat: MAT. Ser fram mot fina lässtunder! 

Att äta Grönhögenlimpa
med löksmör
i en enrisrunda
på en stor tyst hed
Med myror
stretande på smulor
och guldbaggen
prasslande i brödpåsen
Med lärkan
som middagsmusik
och honungsblomstret
som rökelse
Med den älskade
som servitör stående
på knä i gräset
med enbarr i håret

Nina Södergren (Lust och fägring, 1973)

Den var fin! Eller Werner Aspenströms dikt som börjar...

Bäst smakar sill och potatis när man brottats med en stendjävul hela dagen...


Ja, fortsättningen får ni  läsa själva....

Bokens titel: Poäter
Författare Niklas Schiöler
Utgivningsår: 2012
Förlag: Carlssons

Ps.Kollade upp vad en Grönhögenlimpa är. Det var visst Hillevi Andersson på Öland som skapade den
Läs mer om dess historia här!


  

Kryddor


Idag har jag shoppat kryddor på den årliga vårmarknaden. Det blev både kryddor till jobbet och några kryddpåsar till hemmaköket. Ramslök har jag även sått från frö, men vet inte hur det lyckas så tog det säkra före det osäkra och köpte igen ett par påsar torkad. Färsk är svårt att få tag i här i Finland. Rökt paprika lät intressant... Tips! Ruoveden Herkku som säljer  dessa har även en egen webb-butik.

23 maj 2012

Onsdag i ett litet kök


Onsdag = soppdag på jobbet och samtidigt den dag man hinner med lite extra då det är färre moment och färre kastruller att diska. Började dagen vid grönsakslandet, rev lite ogräs så gräslöken får rum, plockade libbsticka och rabarber.
Onsdagar är också barnens bakningsdag. Bullar eller bröd. Själv bakar jag minst ett par gånger i veckan men onsdagarna är barnens. Idag beslöt den ena gruppen att de bakar till hela gänget så kunde de övriga vara ute i det fina vädret. Rågbrödssemlor blev det. Hade skållat rågmjöl till dem som blandades ner i degen. Solrosfrön fick dekorera. Barnen bakade, jag gräddade och så kokade jag en linssoppa på röda linser. Förutom linser lite potatis och morot, gul lök, vitlök, libbsticka och tomatpure. Peppar. Kokade och mixade. Avsmakade med vinäger, en nypa rårörsocker och örtsalt. Avrundade med en rejäl klick smetana. Ingen buljong behövdes. Tomaten, libbstickan, lök och vitlök räcker så bra så.  Ja och så ännu lite finklippt gräslök över. Det blev en god soppa till nybakta rågsemlor med ost, en äppelbit till efterrätt. Rabarberkräm till mellanmål med kvarblivna rågisar.

Det finns de som anser att småkök är för dyra. De där som vill se riktigt stora kök där maten lagas som i fabrik. Det är kostandseffektivt! Det är framtidens melodi! Tänk så mycket pengar vi sparar då arbetsstyrkan kan reduceras! Jag tänker inte som de... för jag anser inte alls att det är dyrt att laga linssoppa och hembakt bröd. Det är mat barnen äter. Det är mat de blir mätta av. Det är mat med en identitet, ja de har ju själva delvis fått vara med om att skapa den. Att få baka ibland, kanske skala morötter någongång, att se hur det växer i trädgårdslandet. Och de känner dofterna från köket lång innan lunchen. Dofter som väcker aptit. I går låg kållådans dofter tung i huset. De kunde genast dra paraleller till lingonsylten. Har vi lingonsylt idag? frågade en. Lingonsylt med kållåda eller kållåda med lingonsylt, hur som helst...bra gick den ner! Vi har matglada barn! En annan sak som är väldigt bra med småkök... där finns en vuxen som man kan komma och tala med någon gång ibland, ja om man är fem år och har något väldigt viktigt att förtälja. T.ex något så viktigt - att man precis har tappat en tand! 

20 maj 2012

Frystömningsmånad





Lördagsmiddag
... inventerar frysen. Hittar fjolårsnässlor, jordgubbar och "gammal" rabarber. Ny och fin rabarber växer i trädgården, men om man skulle använda bort den äldre först. Majmånad är en riktig "frystömningsmånad". Ännu har vi en hel del svamp, bär och lite ren så det vankas fler frystömningsmiddagar innan man kan avfrosta och igen börja samla.
- Samlaren i mig har vaknat!

Förrätt: Ett gott bröd med soltorkad tomat, kirskåsolja och ruccola
Varmrätt: Röding i ugn, nässelsås, kokt potatis och kokt rödbeta
Efterrätt: Jordgubbar och rabarber under muslitäcke med vaniljsås