10 juni 2012

Fyllda rödbetor med chevre


Det händer att middagsideérna
"kläcks" i skissblocket...

...sedan bara att skrida till verket.

Fyllda rödbetor toppade med chevre
(4 pers.)
4 rödbetor
En stor näve krossad mandel (kan bytas ut mot valnötter, pinje, solrosfrön...)
En näve slätbladig persilja
några msk rypsolja

salt och peppar

Koka rödbetorna med skal på  i lättsaltat vatten.
Skär toppen av som ett lock, gröp ur dem. Mixa rödbetsinkråmet och "locken" med mandel,persiljan, oljan och salt& peppar. Lägg fyllningen i  de urgröpta"rödbetsskålarna". Gratinera i ugn med en skiva getost som lock tills getosten fått vacker färg. Garnera med en färsk persiljakvist.

Fyllda rotsaker är så gott! Rödbetan kan bytas ut mot rova, kålrot, rotselleri...Man kan variera dem med olika  fyllningar i det oändliga, pröva t.ex med lammfärsfyllning eller som här helt vegetariskt med goda örter och nötter eller toppa dem med knaprig bacon. Ät dem som en hel rätt eller som tillägg till annat.


8 juni 2012

Vet ni vem...



...som bodde där i lilla stugan om somrarna?
En som skapade en hel värld.
Med mumintroll och filifjonkor
hattifnattar och ett litet Knytt.

Ser den inte lite ohemul ut, den lilla ön?
Inga träd.
Kan tänka mig en kväll där i höstmörkret,
i fotogenlampans sken. Kanske det var då
Mårran uppenbarade sig.

Skulle vara ganska skönt någongång att bo så där asketiskt.
Bara en kobbe, långt ute till havs.
Lite pennor och papper och ett metspö.
Kanske man då kunde skapa en hel värld.

En lite bättre, skönare värld.







4 juni 2012

Strandskator och gräslök







En härlig dag! Med familjen bland fåglar, skissblock, solsken och pyttipanna.

3 juni 2012

Gran och en och ren


Nu är bästa tiden att plocka granskott till sirap eller annat. I kväll ska vi äta reninnerfilé som nu ligger i en marinad med bl.a enbär och granskott. I Pickipickis blogg fanns nyligen ett tips om att använda granskott som smaksättning i köttbullssmeten, det är ännu oprövat hos oss men det lät så gott! Älgbullar kanske... men nu står först renen i turen. Granskott är även gott som smaksättning i desserter. Lagar man en sirap kan man ha den som smaksättning i desserter, i parfaiter eller som sås till glass.

Ett annat Granskottstips hittas här.