2 december 2012

Julbasar, honungsmandlar och maltlimpor




Julbasaren gick fint! Här kommer receptet på mandlarna och på limporna.

Receptet på honungsmandlarna tog vi från "Två systrars söta" (Eisenman). Receptet här. Vi använde dock bara mandlar och lämnade bort chili denna gång och strödde ännu florsocker över då de svalnat.
Jag gjorde även en:

Veganvariant
och bytte ut äggvitan och honungen mot matolja. Saltade lätt. Rosta i ugn. Ta ut låt svalna. Florsocker över.

Variation till mandlarna: lingon-, tranbärs- eller blåbärspulver, eller nyponmjöl blandas i florsockret.
Chili eller nån annan krydda kan man också variera med. Eller doppa de rostade mandlarna i smält choklad. Blanda slutligen mandlarna med russin och tranbär och kanske choklad bruten i bitar. Ät och njut! Godaste julgodiset!

Maltlimpa med apelsinsmak (Junttalimpa)
1 l apelsinjuice
3 dl brödmalt
3 dl rågmjöl
3 dl  spelt- eller vetekli
3 dl sirap
1 msk salt
2 bitar jäst
vetemjöl ca.10-13 dl

Smula jästen i handljummen apelsinsaft. Rör ner övriga ingredienser. Degen skall vara rätt lös!
Häll upp i tre smorda avlånga brödformar. Låt jäsa 1 1/2 h. Grädda limporna i ugn 1 1/2 h, efter 1 h. penslas de på ytan med sirap och får sedan ytterligare 30 min i ugn, 175 grader.

Vill man framhäva apelsinsmaken ytterligare kan man ha i en tsk pomerans. Samma limpa kan man även laga utan apelsin, byt då ut juicen med surmjölk.

29 november 2012

Julgodiskväll


Julgodiskväll på jobbet. Blev ingen knäck i år, istället blev det ekogodis i form av honungsrostade ekologiska mandlar blandade med  russin och torkade tranbär. Ischoklad, chokladtoppar och olika småkakor blev det också samt en liten sats pepparkakor bakade med "barnarbetskraft". Vi grejar inför julbasaren. I morgon står maltlimporna i turen. Bråda tider!

Lägger in recept senare...

26 november 2012

Chokladpaj med äppelsorbet



Samma kaka som jag gjorde nyligen men nu fick den ett lager rostade pinjenötter och zuccinifrön samt bär (björnbär, röda vinbär och havtorn) på ytan. Serverade "äppelsorbet" till. Hittade ett urenkelt tips i en tidning (ursprungligen ett tips av Mathias Dahlgren) Lägg ett syrligt äppel i frysen ett dygn. Riv äpplet med rivjärn strax innan servering och du får godaste "äppelsorbeten". (Akta bara så du inte förfryser fingrarna;)!

23 november 2012

Finlands bästa restauranger - top 50


Här är listan på Finlands topprestauranger.

Olo, Muru och Farang i toppen. (Farang var etta 2011) Chez Dominique har fallit till fjärde plats från tredje. Mest intressant på listan tycker jag ändå att elfte platsen är. Bistro Sinne. Min hemstads nya pärla =) som inte ens varit öppen mer än ett halvår!

1. Olo
11.Sinne

Bild: Rune - en kock med ambitioner