8 april 2013

Det Hallwylska köket


Tips! 
Titta in på några intressanta nätsidor "Det Hallwylska köket" - 40 rum & kök, en interaktiv utställning.
Mycket intressant för en som gillar matkultur och mathistorik! En fin receptsida  finns där också. Och kolla in de fina gamla köksredskapen!


6 april 2013

Rödbetshjärtan - nordiska smaker


En hjärtlig vegetarisk spagettimiddag här om kvällen.

Koka några rödbetor i lättsaltat vatten. Låt svalna, skala dem, skiva dem och ta ut hjärtan med små pepparkaksmått. "Rödbetsresterna" som blir kvar  hackar man smått och rör ner i en mjukost. Vi hade en gräslöksost här. Toppa pastan med rödbetsröran. I denna "snabbrätt" ingick även stekta tunna palsternacksstrimlor, champinjoner, stekta tomater, parmesan, svartpeppar, ärtskott... ja och så var det lite torkade nässlor i pastavattnet. Det var en sån där improviserad middag. Man tycker att man inte har nånting hemma men sen   kollar man skåp och gräver fram några rödbetor, en palsternacka, en näve champinjoner och kommer ihåg ärtskottsodlingen på fönsterbrädet o.sv. Det ena ger det andra. Nordiska smaker blev det - och riktigt gott!

4 april 2013

Vinter i april




Här är en som inte har nånting emot snö i april. Oj så han gräver gångar i snön när han kommer ut! Hans kompis tycker snön är obehaglig. Hon sitter mest och putsar sina tassar. Trots all snö på gården togs ändå cykeln fram i veckan, för vägen till jobbet är isfri nu! Inventerade frysen här hemma idag när jag kom hem från jobbet. Svampen är helt slut, trots vi plockade sådana mängder i höstas. Rabarber och vinbär hittas ännu och lite blåbär, lingon och äppelmos. Kanske nån kräm ikväll? Får se...

1 april 2013

Morgonlyx med laxtårta






Tidig morgonpromenad i stan. Sen hem och äta resterna av gårdagens smörgåstårta. Det sägs att smörgåstårtorna börjat göra comeback. Har aldrig varit speciellt förtjust i smörgåstårtor "med för mycket i", de som är fyllda med en salig blandning och med både mörkt och ljust bröd. Den här har rätt få ingredienser och samma bröd rakt igenom. Gravad lax som huvudingrediens, äppel, ägg, creme fraiche och mycket dill. Som variation kan man laga den med rökt fisk istället för den gravade.

Laxtårta receptet