28 april 2013

Årets Kock 2013 - Erik Mansikka


I fredags jobbade jag bara halvdag och åkte sen till Eko- och närmatsmässan i Helsingfors mässcentrum för at kolla in nya ekoprodukter och träffa "matfolk".

Medan jag var på mässan pågick semifinalen till Årets Kock i Finland. Årets Kock valdes för femtonde gången i vårt land. I går kväll korades vinnaren Erik Mansikka från Logomo Kitchen i Åbo. Titeln Årets Servitör gick till Maria Suihkonen, Hullu poro.

Glimtar från Årets Kock tävlingen
 i Helsingfors mässcentrum
(Semifinalen 26.4)




Koncentrerade domare...
... glada domare.
Årets Servitör tävlingen ordnades för första gången.




19 april 2013

Bloggpaus och en god pesto




Har drabbats av städdille. Och det är inte likt mig precis, så bra att passa på medan ivern och energin finns. Nu städas vindar och källare, uthus och vrår. Hemma. Sen står torpet i turen. Och trädgården ska fixas. Så det verkar som det blir en lång bloggpaus nu....

Men före det ett förslag en god pesto  nu när man snart hittar vårens första grödor!

(Ps. Och om ni vill, titta gärna in i min serieblogg Mat och människor, där händer inte heller mycket nu, men i "arkivet" hittas bl.a: Kungen, Lilla Anna, Virtanen, Herr Politik och en hel del andra.) 

Ha det gott i vårsolen!

17 april 2013

"Å va få vi fö mat i da då?"


Nästan dagligen står hon i dörröppningen till köket på jobbet. Tror det är dofterna som lockar henne dit. Ännu en stund till lunch. Jag vet vad hon ska fråga, den lilla. För det är alltid samma fråga.
-"Å va få vi fö mat i da då?"

Ingen skillnad vad jag säger... kållåda, böngryta, rotsaker i ugn...
Hennes reaktion är alltid densamma:

-NAAAM!!! Sen slickar hon sig runt munnen och rusar iväg till de andra och leker vidare.
Matglädje för henne = jobbglädje för mig
Det känns bra.




14 april 2013

Dryck af Enbär



Här kommer en hälsning från ett annat århundrade. Det är Arvid Lund som gjort anteckningar någongång i slutet av 1800-talet  i boken jag nyligen köpte från ett antikvariat, Kokbok för husmödrar av Gustafva Björklund.

Dryck af Enbär

"Häll en liter friskt vatten i en kastrull och lägg deri i en handfull enbär svarta och låt det koka upp, sedan det stått och dragit en femton minuter, då de flesta enbären sjunkit till botten, häller der af enbärsvattnet, som kan drickas antingen ljumt eller kallt - och i båda fallen smakar aldeles utmärkt. På samma enbär kan man koka vatten ännu 3 á 4 gånger. Man får således af en handfull enbär, som man på apoteken köpa för 25 penni, om man sjelf ej är i tillfälle att plocka dem i skog och mark, omkring en kanna enbärsdryck."


Enbär påstås öka aptiten och stimulerar matsmältningen.
Här hittas mer om enbäret, och många recept där enbär ingår.


Till viltkött och rökt fisk passar enbär utmärkt men 
som smaksättning i en sås till ugnsöring fungerar
det också, det testade vi igår.