13 maj 2013

Baconlindad gädda


Årets första gädda från viken! Gjorde inte riktigt enligt receptet på baconlindad gädda (receptet här nedan) men lite ditåt. Citron och dill hade vi inte  men däremot en rest av en ruccola-persiljepesto. Lade även rödlök i gäddan. Det blev en riktigt god gäddmåltid . Bacon för omväxlings skull, trots jag i allmänhet inte är nån stor baconfantast.
Ingen bild... men den såg ut som den i Gerts recept.

Gert Klötzkes Recept

Årets första nässelplättar och den första rabarberpajen även avklarade under de senaste dagarna=)!
Nu börjar det finnas av de godsakerna igen.

10 maj 2013

The First Taste / Sapere



(...oliver var visst riktigt goda!)


5 maj 2013

Annabelle och Melody


Det får bli en nyhet i år i det lilla potatislandet vid torpet. Annabelle, fast och fin, passar till det mesta (förutom till mos) och är visst en riktig delikatesspotatis enligt beskrivningen. 5kg sättpotatis där blir förhoppningsvis 30-40kg matpotatis under sommarens lopp. Om det är nåt som ger bra avkastning i trädgården så är det väl potatis! Skönt att ha potatisen på nära håll då man är där. I trägårdstäppan i stan planteras lite Melody. Och på jobbet borde vi också plantera lite med barnen, måltidspedagogik ni vet, så de får klart för sig varifrån råvarorna kommer. Annars blir det mest "det vanliga" i år, de lättskötta: lök, rädisor, persilja, dill och lite andra örter, sallad, och nån zucciniplanta. Bärbuskarna brukar också vara givmilda och kräver knappt nån uppmärksamhet alls. Hoppas på ett bärrikt år och fin äppelskörd...

Copyright MW 2010





4 maj 2013

Sik, saffran och selleri



Köpte en liten burk med kanarisk saffran då vi var till Teneriffa i februari. Saffran fick ingå som smaksättare senast vi åt en trerättersmiddag här hemma. Men det blev inte förrätt, varmrätt och efterrätt som vi ibland brukar. Denna gång blev det Varmrätt, efterrätt och... efterrätt!

Menyn:
Varmrätt: Stekt sik med saffranpotatis, rotselleripure med persilja, broccolibuketter och skirat smör.
Efterrätt no.1: Varm äggost med bär (hallonsylt, havtorn och björnbär)
Efterrätt no.2: En Warsawabakelse (köpt) samt en god kopp mörkrostat kaffe




-Saffranpotatisen; potatishalvor med lite olja och kanarisk saffran på ytan, i ugn 35-40 min.
-Puren på rotselleri innehöll: rotselleri, lite vitlök, persilja, vitpeppar, salt och lite smör. 
-Äggosten (Kolatun Ruska) köpt på mässan var väldigt god. Kolatun juustos brie Vilma är också att rekommendera (nu blev det lite reklam här men vill gärna lyfta fram bra nordiska smaker och de här är mina nya inhemska ostfavoriter!) Ruskan tärnades och stektes snabbt i het panna och serverades varm tillsammans med egna bär från frysen.

Ett annat saffrantips hittas här: Saffransolja