9 juni 2013

Smörgås "örtagård"



...skulle denna kunna heta. Plockade ditt och datt som nu växer i trädgården och lade på ostmackan: Gräslök, sallad, rödådrad syra, björnbärsblom, bladpersilja, dill, lavendel, oregano och nya favoriten: apelsin-timjan som har en tydlig apelsinsmak! Och så en kaffetår till den. Bättre "kaffebröd" svårt att hitta!

Här en annan version på örtsmörgås, som jag lagade för några år sedan ungefär vid samma tid på året. Då hade jag säkert planterat rädisorna tidigare för så där stora är de inte ännu i år.

Det växer så det nästan knakar i trädgården nu!




7 juni 2013

Biff -javisst! Men bara ibland


Vi är inga storkonsumenter av kött i vår familj. Inget vi måste ha alla dagar i veckan. Det finns så mycket gott vegetariskt för att inte tala om alla goda fiskrätter. Dessutom finns det massor av anledningar till att vi alla borde dra ner på köttkonsumtionen: hälsomässiga och miljömässiga skäl. Hur har djuren behandlats? Är det långrest eller närproducerat? Att välja kvalitetskött framom billigt "fusk" borde vara en självklarhet. Dyrare - ja, men om man inte äter det så ofta!



... ibland blir det kött även hos oss,
 då en god biff t.ex.  


"Du får äta din biff, men från och med nu är kött som tårta. Man äter den när man vill fira eller lyxa till livet lite" Citat Jeanette Öhman, Hbl, 7.6 2013


5 juni 2013

Värmebölja, glass och vallmo


Det är hett! Egentligen för hett för att det ska vara trivsamt på jobbet. Man känner sig ineffektiv och trögtänkt. På grund av hettan orkar man inte göra mer än det som är absolut nödvändigt. Årets hetaste dag i köket hittills och jag hoppas på regn... Det var dagens klagovisa.

Sen kändes det bättre. Efter en svalkande dusch och träff med son. Vi åt en glass på hemvägen vid ån.  Traskade sedan hemåt, vägen känns kortare då man har en pratglad son vid sin sida. Och hemma hade första vallmon slagit ut!


3 juni 2013

Syrenberså, rabarber och banan



För tio år sen när vi flyttade hit drömde jag om att ha en syrenberså lik den min mormor hade. En syrenhäck fanns så vi planterade lite fler syrener så det skulle bli som ett litet trädgårdsrum. Syrener växer långsamt och ännu är bersån inte så fin som mommos men under de här tio åren har den ändå vuxit till sig rätt bra. Ikväll åt vi en god rabarberdelikatess i bersån.


Rabarberdelikatessen är enkelheten själv. Lägg fintskuren rabarber 3-4 stjälkar, en banan i skivor, två koppar musli (med rostade nötter), lite smörklickar och rårörsocker i en smord form. I het ugn ca. 15 minuter. Severas med vaniljsås eller snabbvarianten: naturell jougurt smaksatt med vaniljsocker. Man kan  koka upp rabarbern lite innan man slår den i formen om man vill, men ej nödvändigt om den är fint skuren. När  den ugnsbakade bananens mjuka sötma möter den syrliga rabarbern kan man bara konstatera: En ovanligt lyckad kombination!

Smaklexikon av Niki Segnit hittas inte nån rabarber-banan kombination men där finns många andra rabarberförslag. Rabarber-mango t.ex. och förstås klassikern rabarber-jordgubbe.