28 februari 2011

Bondost 2


Har tidigare skrivit ett recept på bondost. Hittas här! Nu gjorde jag en mindre sats. Ostkaret jag köpte i Tallinn var nämligen modell mindre. I stort sätt samma recept alltså...så med risk att jag upprepar mig:

6 1/2 dl surmjölk
2 l helmjölk
2 ägg
salt efter smak

Låt gärna surmjölken stå framme över natten. Koka upp helmjölken. Vispa äggen i surmjölken. Strax innan mjölken kokar rör ner surmjölk-äggblandningen i en stråle medan du vispar. Låt sjuda,inte koka och dra sedan kastrullen från spisen. Sedan låter man det "osta sig själv" tills vasslen är klar. Kan ta en halvtimme eller mer...Ta upp ostmassan med hålslev och lägg i det tygbeklädda ostkaret (gasväv eller handuk). Salta massan och tillsätt eventuellt kryddor eller örter (kummin kanske skulle vara gott, eller finhackad persilja). Min blev dock helt "naturell" denna gång. Pressa ostmassan så vätska rinner ur. Lägg på en tyngd. Placera ännu ett fat under som överlopps vätska kan rinna ner på. Låt stå i kylskåp. Följande dag är osten färdig.  
Tips 1. Om ostmassan av någon anledning inte börjar "osta sig" kan man hjälpa den lite på traven med någon msk ättika eller vinäger.
 Tips 2. Vasslen kan sparas som brödvätska om man bakar bröd.
Tips 3.  Har man inget ostkar kan man laga i en helt vanlig sil.

27 februari 2011

Sportlovslunch gånger 3

 
"Soppa på ditt och datt"
 
Man tager vad man haver och lagar en puresoppa på det. Här blev det morot-palsternacka-batat-lök och potatis. En liten skvätt grädde. Peppar och salt. En liten skvätt saffransolja...


 
Spelt- och korngröt med mjölk och blåbär
 
Gröt (spelt- och kornflingor) med blåbär samt knäckebröd med ost, äppel och pepparrotsyoghurt. Gröten kokas upp i "grötkastrull" (med vattenbad) och får badda under lock, sköter sig själv medan man t.ex är ute och tar en nypa frisk luft.

 

 
Plättar med saltigt tilltugg
 
-"Jaha vad ska vi äta till lunch idag då?"
Svaret kommer blixtsnabbt:
-"Plättar!"
Och då blev det plättar. Stekta av initiativtagaren. Kylskåpsinventering och vi hittade lite uppskärning (kallrökt ren) och en rödlök, en burk färskost och ärtskott. Det blev en riktigt lyxig lunch det...och så en plättrulle med sylt emellan till efterrätt. Lätt som en plätt att bli mätt;)!

Det var några exempel på våra sportlovsluncher, middagarna den gångna veckan har mest blivit "vanlig husmanskost" med undantag av Tallinnresan. Idag hade vi egentligen tänkt äta uppvärmd ärtsoppa ute på torpet men det blev inget av det...skjuts upp till en soligare dag.

26 februari 2011

Svinkallt i Tallinn


... men god mat! Vi har varit på en liten tur till Tallinn med familjen. Det var första gången vi var där.  Det kom att bli en riktig matresa=)! Dagens tidiga morgontimmar tillbringades på "Tristan&Isolde" vid Raekoja torn. Mysigt ställe där en medeltidsklädd estnisk kvinna hade nygräddade piroger att erbjuda. Piroger med äppel, morot, kål, vildsvin, svamp...bara att vraka och välja. Till det gott kaffe eller te ur lergods.

Interiör: Tristan & Isolde

Sedan rundvandring i den vackra gamla stadsdelen innan en liten tur till de mer modernare delarna. Men ganska snart återvände vi till medeltidskvarteren igen. Nästa gång vi ville äta stannade vi till vid "St Patrick´s". Familjens övriga åt wok med höna medan jag tog ölkokt lamm och lök och klyftpotatis. Hett och gott efter kalla promenader. 

En värmande lunch.

Vi hade planerat att äta blinier också under vår resa men följande gång vi satte oss ner blev det på ett litet källarcafé och då blev det bara kaffe och handgjorda praliner... vi skulle ju ännu äta på båtfärden hem. Stående bord blev det då och där fanns visserligen blinier men tyvärr bara en allt för saltig minivariant med gäddrom (och det var ju lite annorlunda!). Där fanns dock mycket annat gott  som t.ex siktartar på Rosalabröd och räkor samt andra läckerheter. Har dock alltid lika svårt att se hur folk vräker i sig av precis ALLT som ställts fram. Överfulla tallrikar där en enda salig oapitlig blandning tronar upp och riskerar att välla ut över tallrikskanten. Maträtter som många gånger inte ens alls passar ihop. Som om man MÅSTE äta av allt bara för att det finns! Föredrar att bara ta en del av utbudet, hellre lägga upp små  portioner och ta flera gånger om. Med det rika urvaet kan man lätt fixa en 5-6 (eller fler) - rätters fin helhet. Sitter gärna länge länge...men atmosfären vid stående bord på färjorna är vad de är. Lite för mycket folk och stök omkring en.
Fyndade också i Tallin! Vacket handgjort ostkar samt en pashaform i trä för en struntsumma. Samt en varm och skön tröja som genast kom i användning. Burr så kallt där var!!! Till Tallin kommer vi säkert åka igen men då får det gärna vara sommar.

24 februari 2011

Sportlovsmat

Lammfärsbiff, pressad potatis och ...

arabisk sallad (4 pers.)

Tomater 5-6 st
Gurka 150-200 g
salladslök finskuren 1 dl 
mynta (gärna färsk)
citron
salt
peppar

Varken gurka eller tomat är grönsak för säsongen. Men någongång vintertid, mera sällan, blir det ändå lite av den varan. 
Skär tomater och gurka i små små tärningar. Blanda ner löken (vi hade rödlök istället för salladslök) och myntan. Pressa över lite citron och dra några drag med pepparkvarnen samt en gnutta salt. Rör om låt stå en stund innan servering. Barnen inte så förtjusta i myntan: -"Mamma varför smakar salladen tandkräm?" ;) så nästa gång får man väl laga en myntafri variant till dem). Själv tycker jag mynta passar så bra med just lamm!
Till detta hade vi nämligen lammfärsbiffar, pressad potatis samt en klick naturell yoghurt som sås.