11 oktober 2021

Paella på en måndag

 Vad ska vi äta till middag? Kanske en god paella? 

Vår vardagspaella får denna gång bestå av kyckling och corizo som huvudingredienser men skaldjur eller något vegetarisk går förstås lika bra.

några msk olja

1 stor röd ekologisk paprika

1 dl finskuren purjolök

1 näve plommontomater

100 g gröna ärter

350 g kyckling

100 g corizo

3 dl aborio ris

5-6 dl buljong

1 dl vitt vin

0,5 g saffran 

saften av en 1/2 lime

vitlök

salt

persilja


Stek kycklingbitarna och lägg med fint skuren purjolök, paprika och corizo skuren i slantar. Koka upp buljongen och rör ner saffran i buljongen. Tillsätt riset i grytan och späd med buljong och vitt vin. Lägg ännu med vitlök och låt allt småkoka under lock. I slutskedet tillsätts ärter och halverade körsbärstomater (och en näve svarta oliver om man råkar ha...). Avsmaka, behövs det mer salt? Pressa ännu lite limesaft över strax innan servering. Strö persilja över.

Ät, njut!







26 september 2021

Sista veckan i september




Det här året blev vår äppelskörd dålig. 
Hoppas på ett bättre äppelår nästa år!

Hösten är på antågande och en ypperlig tid att ordna skördefest. Skörda det som ännu finns i trädgårdsland medan tid är. Själv sprang jag ut sent en kväll då det fanns risk för nattfrost och skördade lite omogna rosenkvitten i mörkret med en ficklampa. Hoppas på att de mognar klart inomhus i värmen. Mycket riktigt så hade Fader Frost sen tagit ett och annat den kalla natten. Annars finns det inte så mycket mer än persilja och grönkål kvar i vårt trädgårdsland. Men nypon, rönnbär, lingon och svamp hinner man ännu plocka om man ger sig tid. Havtornen gav inte så mycket i år och blåbär har vi knappt alls plockat. Till dagens program hör ändå att gräva upp dahlior och lägga dem i vinterförvar och en äppelpaj ska det också bli. Hur ser din söndag ut?

 


Rosenkvittenkräm (bild från ett tidigare år) 
är blommig, syrlig och fräsch till smaken. 
Här smaksatt med bland annat stjärnanis och kanel.





1 juli 2021

Hej sommar!


Första dagen semester och i väntan på att resten av familjen får ledigt får det bli ett litet, numera sällsynt blogginlägg av mig. Jag bloggar ju inte längre men fick nåt meddelande att inaktiva bloggerkonton kan tas bort så måste visa lite aktivitet så inte recept försvinner. Tittar ibland själv in här när jag söker recept på bondost, chokladkakor och diverse annat. 

Semester ja, det betyder mycket semestermat. Morgon, middag, kväll. Det kommer bli många grötfrukostar så man håller sig mätt till lunch som ofta kommer bli nypotatis, sallader och sill. Som  middagar blir dett ofta blir grillat eller nån nyfångad fisk. Pastarätter nu och då och snart har vi också svampsäsongen här med svamppajer, svamppizzor och goda kantarellsåser. Hoppas på lite regnskurar ibland så det inte blir för torrt i skogen.
 

...snart lyser det gult i skogen igen!



Nu ut i solen! Ha en fin sommar!



4 december 2020

Nästan två år senare...

Nästan två år sedan senaste uppdatering här i min matblogg. Nej jag har inte slutat laga mat😊. Tröttnade bara med att blogga helt enkelt.

"Barn & mat" och sapere/måltidspedagogik ville jag ändå inte sluta tvärt med så på instagram under lillakockens_dagbok levererar en docka tips och ideer för barnfamiljer. Att ha en docka som "verktyg" att nå ut till barn har visat sig lyckat. Dockan har hunnit vara med om mycket tillsammans med barnen på jobbet den här hösten.

Kanske det blir fler uppdateringar ännu i denna blogg, vi får se. 

Hur som helst, en fin fredag till er. Tänk positiva tankar, använd mask och tvätta händer i denna förändrade värld 😘