22 april 2010

Egretta gularis








Revhäger (afrikansk silkeshäger) Egretta gularis, otvivelaktigt coolast vid Aqabavikens strand.
Egypten mars 2010

6 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Snärtig fågel. Jag minns från den tid då vi ännu bodde i Finland uppe i österbotten, där finns det ett ställe som varje vår gästas av en massa olika vadare och ett år, om jag minns rätt, 1996 så hade en egrätthäger förvirrat sig till våra breddgrader och denna vadarstrand, en hel skara ornitologer från när och fjärran kom för att se på denna raritet som tydligen flugit helt fel med det varma vindar som då rådde. Platsen är i närheten av Nykarleby och Jakobstad, som ligger ungefär mitt emot Umeå om du vill veta lite var i Finland detta skedde. Och Ornitolog som jag även är på fritiden, en inbiten sådan dessutom
blev nog lite stolt den gången av att kunna lägga denna art till i min bongarlista, jag behövde inte resa längre än 5 km från mitt hem för att kunna se den.

M sa...

välkommen till min blogg! Har nog varit där i trakterna några gånger just för att skåda fågel. Är man gift med en inbiten bongare som jag händer det ibland att man ibland följer med. Just den ägretthägern missade nog vi/han (trots att det brukar vara så att ingenting kan stoppa honom när det är det är en raritet i landet.)ps. artbestämningen på fågeln i min blogg ännu lite osäker. Är det en revhäger eller ändå en silkeshäger?

Christian Tikkanen sa...

Ps. du kan nog vara tämligen säker på att det är en revhäger, det ser du på näbbens färg, den är gultonad medan silkeshägerns är helt och hållet svart och dessutom lite tunnare och smalare än revhägerns. Jag hade nog artbestämt den som en revhäger även om det båda har det så karakteristiska två plymerna i nacken.

M sa...

Att det är en revhäger var vi också helt säkra på tills en annan fågelskådare frågasatte färgen på ben och fötter. En korsning? Eller ett exemplar revhäger med extra mörka ben och gula fötter. Och färgen på klorna då, brukar de månne vara nån viss färg? Tippar nog på att det ändå är en revhäger...

Christian Tikkanen sa...

Nej du, ni kan nog vara fullständigt säkra på att det är en revhäger, först och främst av den anledningen att näbben säger allt, och det att benen eller klorna har färger som antyder till någonting annat som tex, en korsning, är nog bara en bekräftelse på att ljussättningen vid fotograferingstillfället kanske inte har varit det bästa, nu menar jag inte att bilderna är dåliga eller dåligt tagna, tvärtom, men man skall komma ihåg att när det gäller att artbestämma en fågel på basen av ett fotografi äör det så mycket man måste förhålla sig till, och ljuset är ett av dem. Men det oaktat så kommer vi inte undan variablerna med den här fågelbilden, näbben är gul, benen, mörka nästan svarta, tarserna undertill gulaktiga och så det andra kännbara tecknet plymen som endast två hägrar har, silkes och revhägern, och som jag nämnde för dig så är silkeshägerns näbb helt svart vilket inte revhägerns är. Så, revhäger är min absoluta artbestämning på den här fågeln om du frågar mig på basen av bilden ifråga, och hur som helst en vacker och även ståtlig fågel och en trevlig bekantskap säkert för er.

M sa...

Ok! Revhäger! Tack!

Skicka en kommentar