21 juni 2010

Skolmat...


Här är lite funderingar på några "enkla grepp" man kunde ta till för att höja
skolmatstandarden (i Finland) något.

1. Glöm helt och hållet de där "dynona" med färdigt brässerat maletkött, de marinerade kött- och broilerstrimlorna. Varför gick det för mindre än tio år sedan att ta in rått kött, steka i huset och laga god sås på malet kött/ köttbullar/biffar. Köken har ju INTE blivit mer ohygeniska, personalen kan nog (eller borde kunna) och  smaken var så mycket bättre då köttet inte var utblandat med alla konstigheter: hönsskinn, slakterirester, sojaprotein och allt möjligt annant som används som utdrygningsmedel. Samma med fisken. Hur kan det vara så att ALL fisk tas in i fryst form? När blev de toppmoderna centralköken med t.om skilda rum för grönsaker så ohygeniska att  rå fisk inte längre fick hanteras?  Kylkedjan måste ju i vilket fall som helst följas, personalen har hygienpass, egenkontrollen sköts exemplariskt, jag bara undrar....

2. Glöm de där konservburkarna med frukt och annat som slängs ner i salladerna. Varför? Konservburkar  som transporteras över halva jordklotet. Åtgärder: nog finns det andra alternativ! Rödbeta och andra rotsaker, rivet äppel, ärtskott, majs, ärter, tomater, gurka (efter säsong), plommon, jordgubbar, frön, bönor, olika kålsorter, kålrot och andra rotsaker. Vi har ett tillräckligt utbud för bra variation här hemma!

3.Satsa på billiga traditionella rätter, klassiker. Lite retrotänkande kanske. Kållådan vart försvann den? Leverlåda är urenkelt att laga från grunden och är godare än köpt (vet inte om den ens finns kvar på dagens matlistor. Damma av Runa Melanders kokbok så hittas receptet) Leverbiffar! Grytor av alla de slag. Ärtsoppa! Ärter är en fantastiskt bra råvara! Ärtsoppa kan man gott äta någongång per månad. Och en ugnspannkaksbit till efterrätt runierar inte skolköksbudgeten. Strömming och mos (har faktiskt varit med om att det har varit en populär rätt bland barn! Alltid finns det några som knorrar över "benen" men majoriteten har varit positiva). En god gräddfilsås till.

4.Större variation av potatisen. Man behöver inte alltid servara den endera som kokt eller som mos. Åtgärder: Man kan laga timjanpotatis, klyftpotatis, vitlökspotatis, "rulla den i pesto"-potatis, dill potatis, pressad potatis, rösti, potatis med skalet på ibland...

5. Salladsbordet. Istället för att blanda om allt i en salig röra servera ur olika skålar. Varfrihet för barnen att plocka åt sig av färgerna. För färgrikt ska det vara. Vid sidan om huvudsalladen kan man ännu ha lite skålar med "extra tillbehör". Frön, nötter, vad som helst, dessutom nån inlagd grönsak, kryddgurka, rödbeta, syltlök, kapris, oliver. Något som kan ge mattallriken lite "sting" för den som vill. Någon god olja och en salladsdressing.

6.Surbröd, vårt fina rejäla rågbröd... oftare oftare! Det mättar. Glöm det där skivade ljusa påsbrödet som kommit med långväga transport genom halva landet och smakar just ingenting. Och please! överraska, baka någongång eget bröd alternativt köp lokala bageriets bröd. Soppdagen till ära t.ex.  Lite oftare soppor under året så finns nog pengarna till bröd också. Att laga deg dagen innan och låta kalljäsa är en möjlighet om man tycker att tiden för bakning känns utmanande.

7. Mina barn får gärna äta/äter gärna gröt ibland som skolmat. Men då önskar jag att det fanns en frukt eller bär och ett bröd med pålägg också och nte bara knäcke och en vattnig saftsoppa gjord på industrisaft.

8.Den där vattniga fettfria mjölken då...suck! Tänk om. Ett glas lättmjölk eller två mättar en barnmage mycket bättre. Ekologiska mjölken är dessutom riktigt god men sån "lyx"vet jag nästan med säkerhet att det kommer att ta år innan vi ser i våra "vanliga" skolkök. Om någonsin...

9. "Det e smöre som göre". Jag skulle hellre se smör än margariner vid skolbarnens knäckebrödslådor. Därom tvista de lärda. Dessutom skulle jag ibland  kunna tänka mig att byta ut suspekta tillsattsstinna såser mot lite skirat smör. MEN smör, animaliska fetter annars med måtta! I själva matlagningen är den inhemska rypsoljan ett bra alternativ. Härdade fetter uteslutes helt!! En bit (färsk)fisk en god potatis och skirat smör, kanske lite kokt broccoli samt en fräsch sallad. Låter inte det ganska gott som exempel på bra skolmat? Att laga en vanlig vit/ eller brunsås från grunden är inte heller svårt! Smaksätt med örter/citron/tomat/vitlök. Eller någon kall sås, hemlagad tartar, gräddfilsås, majonnäs lagad i huset.

10. Många skolkök har idag ett 6-veckors system
. D.v.s 5 rätter gånger 6 veckor = 30 rätter.Ta bort de fem-tio mest impopulära. De som det slängs mest av, för det är inte lite mat som kastas i vårt land:(
Åtgärder: Fundera om. Lägg till lite fler "klassiker", glöm Tahitisk paprikastinn broilersås med ris, inför istället den där leverlådan med lingonsylten, kållådan eller en god sjömansgryta.  Det är rätter som passar mycket bättre in här för våra barn i norden. Rotsaker i ugn är också väldigt gott. OM MAN BLIR VAN! Pröva  varma rostade rotsaker (rödbeta, morot, rova, palsternacka t.ex) med två goda kalla såser till: Pesto (med t.ex, persilja och mandel istället för dyr pinje) och en örtig gräddfilsås.  Paprika föresten: vill inte se besprutad spansk eller holländsk paprika i skolmaten! Någongång inhemsk obesprutad tack, eller så inte alls... )

11 Inte fler skolköksindragningar nu. Inte fler förvinnande "småkök". Inte utökande och ombyggnad av skolkök till utdelningskök där till och med grytorna och slevarna har försvunnit. Och stekborden och degmaskiner tillbaks till skolköken!  Plättar kan stekas på plats. Kött kan brynas, och att baka själv kräver degblandare.


12 Inhemska bär i mycket större utsträckning. Istället för utländsk frukt. Ibland en efterrätt med bär, behöver inte vara komplicerat alls. Bär med lite vispad grädde. Varför inte införa en efterrättsdag i samband med soppdagen t.ex.

13 T r a d i t i o n e r ! Glöm inte guldkanterna. Nåt extra inför självständighetsdagen, fastlagsbullen o.s.v...


14 Svamp, nej inte burkchampinjonerna utan blandad skogssvamp, trattkantareller (eller färska inhemska odlade champinjoner). Vi bor i ett land rikt på svamp men ändå utnyttjar vi inte möjligheterna att lyfta fram svampen som en bra råvara. Svampsås till goda köttbullar + potatis eller mos är gott! 


15 Lägg fram maten vackrare. Ögonfröjd kallas det. Synintryck har större påverkan än man kanske kan tro...


16 "Skola föräldrarna", tema på föräldramöten. Matprat! Inspirationsträffar för skolkökspersonalen. Sammarbete, kostråd.


17.....listan skulle kunna bli hur lång som helst märker jag...
Nå det här är sista funderingen för idag. Stadsbarn (och andra med för den delen) skulle NJUTA av att komma ut på landet och ta upp potatis, gå i skogen och plocka bär, lära sig mer om hela matkedjan. Lära sig om djurhushållning, om livsmedlens förlopp från åker till vårt bord. Kretsloppet,  mer temaarbeten efterlyses från lägsta klass till högsta,  och åtminstone en gång per år en ordentlig tillställning med dukade bord (tygdukar, servietter och hel köret...) Lära sig om vett och etikett. Få vara med och planera, Hjälpa till en smula. Och redan från början inte först efter flera år i skolbänken.

Detta var en mammas funderingar om maten i de finländska skolköken vars läge 2010 är ganska deprimerande. Trots vissa "åtgärder" t.ex. löftet om att aromämnet natriumglutamat skall försvinna för gott. Är det jästextraktets tur sedan, d.v.s det arom ämne som antagligen får ersätta E621? Och transfetterna då?Hur blir det med dem? Jag hoppas på att Operation Skolmat verkligen lyckas med sitt påbörjade projekt....
 
Här sitter jag och funderar på skolmat, borde rensa trädgårdsland istället, men det regnar ute...

3 kommentarer:

Hon som lägger puzzlet sa...

Jag stöder dina tankar till hundra procent! Mat är livets molekyler och byggstenar. Såå viktigt i unga år då allt ska utvecklas.. och såå viktigt okcså i äldre år, när allt ska underhållas för att klara påfrestningarna.

Sluta inte att inspirera och påverka i denna viktiga fråga!

Christian Tikkanen sa...

Storartat Min Vän, Fortsätt i samma stil. Desto flera vi är desto större verkan har det. Heja heja...Och Gunnel som lägger puzzlet kunde inte säga det bättre.

M sa...

Hm, jag som inte tänkt blanda in så mycket skolmat och jobbtankar i min blogg;) Det skulle ju bli en blogg med "matglädje"... MEN antagligen kommer skolmatsfunderingarna ändå dyka upp här då och då. Har "sett för mycket, slängt bort för mycket mat på order av andra och med dåligt samvete" i mitt tidigare liv"...för att bara sluta upp att bry mig.

Skicka en kommentar