29 juli 2010

Finsk sommar

...har i år varit het. Pust och stånk och filifjonk... Knappt man orkat med nånting. Åjovars, jag har målat ett rum. Så nu har vi snart ett till sovrum på torpet! Tidigare fyllt med skräp och bråte. Sen har jag gjort... ja vad mer? Minns mest lata dagar på en brygga. Bryggor är bra! Man kan t.ex. måla akvarell , praktiskt med vatten så nära;). Där kan man också ta sig svalkande fotbad eller rentav ett dopp. Äta matsäck, tvätta potatis, ja bryggor är mycket bra!...sen har jag bykt för hand och hängt tvätten ute. Allt har torkat på nolltid:)
Makaonfjäril

... och iaktagit insektvärlden (som i år har varit extra riklig?) Makaonfjärilar, påfågelöga, blåvingar... och stora svärmar med trollsländor, en enorm fluga som enligt insektboken heter jätteparasitfluga och alla möjliga små kryp. Det är intressant att studera småkryp! Getingarna och fästingarna skulle jag dock gärna leva utan. De förstnämda dök alltid upp när vi skulle äta och de sistnämda märker man knappt och är svåra att få bort när de väl bitit sig fast. Plockat några stycken från barnen i år. Varje kväll obligatorisk"fästinggranskning".

Havtornskinuski

Sen har jag naturligtvis lagat MAT! Mycket fisk, pajer, omeletter, grillat... bakat limpor m.m

Havtorns"kinuski"(se ovan) är gott till vaniljglass! Hirams gurksoppa blev också mycket god. Kommer ett inslag om den snart. Mellan varven åts det fil, fil med blåbär och talkonmjöl eller musli. Appropå talkon: "I min barndom strödde vi alltid talkonmjöl på filen", sa mannen en dag. Så då köpte vi en påse. Och nu visade det sig att de föll även våra unga herrar i smaken. Talkon är enligt paketet (Taivalkosken mylly) en blandning av rostat vete, korn och råg. Innehåller massa kostfibrer och är en bra proteinkälla. Tillsammans med fil och blåbär är det ett mellanmål som slår de flesta med hästlängder!

Ja och när kvällen kom och hettan knappt gav vika kunde man ju alltid sitta uppe och se på månen och slåss mot myggen. Finsk sommar,  går någonting upp mot det?


MångubbenInga kommentarer:

Skicka en kommentar