2 augusti 2010

I vår snedvridna värld...


Det kommer årligen 10 000 människor hit från utlandet och plockar bär. 2000-3000 av dem från Thailand. En stor del av dem riskerar att åka hem utan vinst eller rentav skuldbelagda. Inkomsterna täcker knappt resekostnaderna. Var i ligger logiken? Var är etiken? Empatin? Moralen? Förnuftet? Ska man köpa bär plockade av den utländska arbetskraften som jobbar långa dagar men inte får en kännbar vinst? Det är dessa bär som finns till försäljning i våra supermarkets, på våra torg, bär som våra industrisafter tillverkas av.
Vi plockade lite bär under veckoslutet men har också gått en runda via torget och köpt. Känner mig tvungen att köpa då jag inser att det vi plockar inte räcker. Man vill gärna ha en reserv till vintern. Hellre en näve finska bär än en långväga frukt. Vi äter mycket bär och tackolov har vi mycket vinbär.
Blåbärsskörden blev "sådär" i år. Inga enorma mängder men visst hittar man. Det kom ett regn i rättan tid så helt torkade de inte bort. Ska försöka komma ut i skogen ännu några gånger. För de är så goda våra "superbär"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar