5 september 2010

Äppel & Karl Johan


Äppeltider! Åkte igår till torpet för att plocka äppel. Hemma i stan har vi också några gamla träd och i år är skörden god så nu är det äppeltema en lång tid framöver. Sylt, saft, ugnsbakade, äppelkakor och annat. Både hemma och på jobbet. Medan korgarna fylldes hördes det plötsligt ett väldigt drillande: "tsi-tsi-tsi" och ett helt gäng stjärtmesar invaderade trädgården. Som små vita snöbollar hoppade de omkring i träden.


Sen blev det en runda i skogen. Glest med svampar ...och inga spår av björn (Förra veckan stök tre björnar omkring i trakten, varav en ung frisk hane skjöts ihjäl. (Så främjade har vi människor blivit från naturen att så fort skogens vilda djur rör sig för nära oss, då är gevären snabbt framme...)
Hade gett upp hoppet att återvända med fylld svampkorg och var på väg hemåt då jag gick rakt på ett lite större bestånd Karl Johan, stensoppen. Middagen räddad! Så när vi sent omsider kom hem till stan blev det delikatess-sås med spagetti!


Karl-Johan! Hör till en av mina absoluta favoriter.
Sällan maskäten och så mild och god smak!

Fräste bort lite vätska, sedan i med en klick smör
och några finhackade charlottenlökar.
(Spagettin och bönor lades också på att koka)
Rörde ner 1 dl creme fraiche och 1 1/2 dl grädde,
 en liten skvätt vittvin samt svartpeppar och salt.

Lät koka ihop.
Voilá! Spagetti med Karl Johan-svampsås.
Toppad med parmesan, ärtskott och
gröna bönor.

2 kommentarer:

Anna sa...

Läckert!!!!

M sa...

Det var nam nam=) Nu hoppas jag hitta mer!

Skicka en kommentar