20 september 2010

Lchf


Moas funderingar:

Alla tycks tala om någon Else Håef nuförtiden. Hon har någon metod man borde följa. Else Håef-metoden heter den visst.
Men jag undrar... jag försökte faktiskt ta reda på vad den går ut på. Man skall undvika att äta sånt som potatis och bröd. Redan det låter som det inte vore något för mig. Mitt dagliga bröd kan ingen ta ifrån mig! Och inte potatisen heller! Sen ska man vräka i sig proteiner, äta kött i mängder. Är inte lagom bäst? Och hur var det nu med sambandet mellan köttproduktionen och miljökonsekvenserna, var det inte så att vi borde minska med köttet tyckte jag bestämt?

Fett, fett och åter fett - ät så mycket fett du vill, förespråkar den där Else. Men om jag vill inte ha så mycket då, så gott är det inte. En klick i potatismoset eller lite på mackan räcker så bra så. Frukt - inte bra. Hon tycker alltså att jag ska lämna äppelskörden och förmultna? Nej gu bevars, jag som tänkt laga äppelmos för hela året. Korngrynsgröt med äppelmos är så gott! -Jaha, enligt Else är inte  korngrynen heller så bra. Sädesslag överhuvudtaget uppskattas inte i Elses diet.  Fett och proteiner och lite ångkokta grönsaker det är det hon vill hon leva på Else Håef! Inga kolhydrater, aja baja! 
Ska sanningen fram så låter det  som om hennes metod inte är något för mig. Om jag skulle ta och bjuda henne över nåt tag och smaka på min potatis-special? Lite nygräddat bröd och kanske ännu lite äppelpaj till efterrätt. Undrar om hon inte skulle tänka om då?


Else Håefs mardröm? 
Potatis och äppelklyftor i ugn med vitlök, timjan 
...och bara lite olja.
180-200 graders ugn ca 35-40 minuter. 


o.k, lite kött också.

Moas metod = lagom av allt är bäst 
Och gott ska det vá!


"God mat, mycket mat och mat i rättan tid"
sa de skånska drängarna...

(citatet hittat i Ville Vallgrens bok "Villegubbens matkatekes")

3 kommentarer:

Malin sa...

Jag håller med Moa :)
Hihi, Else Håef...

MoWe sa...

Ja kanske hon (Moa) borde börja skriva böcker och hålla kurser i "Moa-metoden"? Det verkar som om många behöver "metoder", kostråd och "dieter" av "specialister" för att hanka sig fram. När en hel del råvaror blir tabu och än det ena än det andra förbjuds så försvinner nog tjusningen i matlagningen.

Fru Purjo sa...

Jag tror som du. Lagom är bäst. Bättre att sats på bra råvaror och äta så varierat som möjligt...och inte fööör mycket. Även om det sista är svårt ;)

Skicka en kommentar