30 december 2010

Baguette Karl-Johan


Jaha, vad skall vi kalla den här då...
Karl-Johansvampfylld baguette med 
flädersaftglacerad salladslök och fänkål  
 - något att äta innan nya året rings in?

Svampsås:
Stek svampen i lite smör tillsammans med finstrimlad salladslök, strö över en msk mjöl och rör om. Slå över lite grädde och koka ihop till en sås. Salta, peppra. 

Fänkålen:
Strimla  fänkålen  och lägg med några salladslökar. Fräs dem snabbt  i en het panna. Slå på en skvätt koncentrerad flädersaft. Låt saften koka in. Den söta saften gör att grönsakerna blir lätt "glacerade". 

Samtidigt som svampsåsen och fänkålen lagades hade vi baguetter i ugnen. Igen enligt recept från Pain de Martin . Denna gång hans recept "sommarbaguett" från "Enklare bröd" boken.

Men jag hade med lite fullkornsmjöl i degen och på ytan lite linfrökross och solrosfrön. Dessutom skar jag dagen med en vass kniv och lät snittytorna bli uppåt. Se bilden nederst. (Det här var alltså inte ett surdegsbröd men ett långjäst bröd (med bara lite jäst) som jag ställde och jäsa redan på morgonen för att få nybakt till kvällen. På morgonen togs även svampen ur frysen. Med några små "mise en place" på morgonkvisten kan man laga "snabbmat" på kvällen. Utbakning, gräddning och baguettefyllning tog max. 20 min (Då veks och tilläggsjästes degen visserligen någon gång där emellan). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar