7 december 2010

Lucka 7 - Ärtsoppa


...och vardagen tar vid;)

Nej det här åt vi faktiskt inte idag, utan en dag senaste vecka.Inspirerad av "kristidsböckerna" jag plogat igenom. 

Ärtsoppa, mujkor på lövtunnt rågknäcke och ett glas mjölk. (Med merjam och vitlök i vegetariska ärtsoppan).

Billigt, mättande och helt o.k mat en kall vinterdag...och sen ut och skotta snö. 

7 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Mat för alla och en måltid med många historiska minnen. Själv minns jag den militära ärtsoppan som ett behagligt inslag i den annars så strikta vardagen. Då man fick vakta de stora fältköket med ärtsoppa i kände man sig som en fältherre även om den fosfor tunga lukten tidvis tog en tillbaka till verkligheten. Men ändå himmelskt gott om man ännu till servera soppan rykande varm samman med en en arrak punch.

Mikaela sa...

Vilket sammanträffande! Köpte precis idag ekologiska ärter som jag ska blötlägga ännu idag och göra ärtsoppa i morgon av!

M sa...

CT:... punch till ja och lite senap i soppan!Lagar man föresten ärtsoppan på gröna el gula torkade ärter i Östebotten? När jag bott i Sverige har ärtsoppan alltid varit gul. Här är den ju grön och senap ett måste.
Ärtsoppa är bra mat, pannkaka till...ändå finns den inte på skolmatssedeln här. "Det är så många som inte tycker om" fick jag engång som svar när jag frågade varför.Den kommaer bara upp nångång bland i skolorna, när de haft "traditionsveckor" eller nåt sånt.
Majmamma:...hur går det med mannens surdeg? Min mår fint;)

Christian Tikkanen sa...

Ärtsoppan i Österbotten är lagad för det mesta på gula ärter även om den gröna varianten också förekommer, troligen och högst antagligen beror de på influenserna från just Sverige, ärtsoppan är ju det svenskaste av svenskt som finns av det kulinariska även om ärterna ursprungligen härstammar från Iran och Irak. Men likaväl.

Här lite historik om ärtsoppan.

Ärter och fläsk är en av de vanligaste rätt-terna om vi talar om svensk husmanskost.I det korta perspektivet för alla de grabbar som gjort lumpen ger ärtsoppan värmande minnen från kalla manövrar och jodå, något som fort farande smakar gott efter timmar i en kantin förtjänar all respekt. Den angenäma doften från köket i samband med ett ärtkok ger också för många härliga vibrationer precis som magen efter avslutad måltid. I det långa perspektivet minns man också historia lektionerna i restauranghögskolan och avsnittet där kung Erik XIV mötte sitt bittra öde efter att ha inmundigat förgiftad ärtsoppa.

Och ärtsoppan den går initialt att finna i kyrkans värld. Under 1200 och 1300-talet var Sverige katolskt, och då avslutades veckan på torsdag med att man åt ärtsoppa innan den tredagar långa fastan fredag, lördag och sön-dag. Därav den urstarka svenska traditionen att ärtsoppa ska ätas på torsdag. Kopplingen ärtsoppa och torsdag är klockren, jag skulle vilja se den restaurang som serverar ärtsoppa exempelvis en tisdag, detta skulle vara ett helgerån, säger man i bland annat den Svenska Gastronomiska akademien om ärtsoppan och dess historik. Den militära kopplingen till ärtsoppan faller sig också naturlig. Sverige har en historia som en riktig krigarnation. Forna tiders svenska krigshärar hade ärtsoppa och surströmming som basföda. Ärterna var lätta att transportera och surströmmingens konserveringsmetod gjorde den hållbar. Det var först på 1800 talet som Finland fick ett eget förhållande till ärtsoppan och naturligt nog en kopia av den svenska traditionen.

M sa...

Oj tack för ärtsoppelektionen!

Och på torsdagar ska den bjudas definitivt. Fast med ett undantag. Fastlagstisdagen. Då brukar vi ha ärtsoppsdag (med fastlagsbullen istället för pannkakan).
Scouterna är visst också "ärtsoppefreak" har jag snappat upp, den är ju så god att äta ute!

Christian Tikkanen sa...

Oja så sant så, drar till minnes att vi i fjol i lingonskogen hade ärtsoppa med oss och nog var den god alltid. Annars så här i Norge har man nog totalt missförstått ärtsoppan, här skall den mosas sönder med mixer och till råga på allt vara så utspädd att de närmast blir en vatten soppa med några få ärter i, och det bästa av allt är att man påstår det vara den Svenska varianten...=) jag kan inte annat än le åt detta missförstånd, och nog har de fått höra om det också, inte kanske så mycket ifrån mig som av alla de Svenskar som bor i Oslo. Intressant att notera hur en del historiska rätter hamnar ut för feltolkningar ibland.

Glömde i all hast att nämna för dig att de där med att det skall vara senap i ärtsoppan de är ett påfund som också härstammar från Sverige och fadern till det är ingen mindre en den bortgångne Stora Gastronomen Tore Wretman, detta gastronomiska bidrag kom han med på 1950 talet, bland annat i kokboken: Svensk husmanskost.

M sa...

Tror min mor tagit mkt intryck av just Tore Wretman, vi bodde ändå ganska länge i Sverige. Så vi barn växte upp med en kombination svenska-finska traditionsrätter, och det är jag såå tacksam för idag!! Brunabönor och fläsk t.ex... så svenskt! och Jansson på julen.

Skicka en kommentar