25 januari 2011

Stekt lakrom


...tillsammans med hollandaise är grymt  gott! Detta var någonting helt nytt för mig.

Laken  hör ihop med just det här vintermånaderna. Nu är den som bäst. Samtidigt är proceduren kring fisken lite extra, som det där med att flå den. Tidningar breds ut över köksgolvet. Den slemmiga fisken plockas fram. Skinnet snittas upp vid nacken och sen skall det dras av. Kräver starka nypor och en villig medhjälpare som håller stadigt i.  "Huvudet och renset" kokas till  buljong med lite lök och pepparkorn.  Det fick bli soppa av fisken denna gång med potatis, gullök och purjo. Lite grädde, peppar, salt och en klick smör. Kokade fisken skillt och silade spadet (som användes i soppan). Ur den kokta fisken togs benen bort innan fiskbitarna  lades upp på tallrikarna, slog heta soppan över fiskbitarna. Stor näve bladpersilja fick toppa portionerna. 

Av rommen blev det:

1) en liten sats till frysen, att ta fram någongång som lyxigt pålägg med lök eller dill.

 2) stekt lakrom. Packade in (den hela) rompåsen i smörpapper. Den fick sjuda i 15-20 min i lakbuljong och en skvätt vittvin. Lät svalna. Lades i kylskåpet tills nästa dag. Skar upp i tunna skivor, stekte i smör, kryddades med vitpeppar och lite salt. Serveras med en hollandaise.  

 (Tack än en gång för receptet C! Det var supergott! Gräslökshollandaise blev det inte till men  en vanlig hollandaise samt rödlök, purjo och torkad dill var gott det med.)

Några gånger lake ska det ännu bli i vinter. Ps. En jättebra barnsoppa för de barn som annars är skeptiska för fisk. Smaken är så "egen", mild och annorlunda, finns få som ogillar den smaken! 
9 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Jag är ganska så avundsjuk på din lake och rommen, av den enkla anledningen att här i Norge finns inte lake =(. Jag sörjer....

MoWe sa...

Nå, ni har ju bättre lutfisk där till jul;)

Christian Tikkanen sa...

Ja ja det förstås men det uppväger inte den goda smak som laken ändå har, den är helt unik.

Christian Tikkanen sa...

Ps, snart är det sommar, och semestertider ??? ds. (Lite väl tidigt att tjata om det nu ändå).

MoWe sa...

Kan nog spara lite vinterlakrom i frysen till semestertider... (om vi inte bjuder på mörtexperiment förstås;) Ps stort grattis till Norge, vilken fin nordisk trippelseger i Lyon!!!!Trots att "meidän Matti" föll ur. Det ÄR NORDEN som gäller nu!!!

Christian Tikkanen sa...

Ja, det värmer ens hjärta. Det Nordiska köket med sina magnifika och unika råvaror skördar stora segrar överallt. Det Nordiska köket skall vi verkligen vara stolta över.

Christian Tikkanen sa...

Ni I Finland har ju en liten del i den Svenska silver medaljen då genom av att Tommy Myllymäki är född i Finland men bosatt i Sverige. =)

Anna sa...

WOW! Det har jag aldrig nånsin hört talas om, vad läckert det låter!

Nina (Flo) sa...

Åå, ser gott ut!

Skicka en kommentar