Har tidigare skrivit ett recept på bondost. Hittas här! Nu gjorde jag en mindre sats. Ostkaret jag köpte i Tallinn var nämligen modell mindre. I stort sätt samma recept alltså...så med risk att jag upprepar mig:
6 1/2 dl surmjölk
2 l helmjölk
2 ägg
salt efter smak
Låt gärna surmjölken stå framme över natten. Koka upp helmjölken. Vispa äggen i surmjölken. Strax innan mjölken kokar rör ner surmjölk-äggblandningen i en stråle medan du vispar. Låt sjuda,inte koka och dra sedan kastrullen från spisen. Sedan låter man det "osta sig själv" tills vasslen är klar. Kan ta en halvtimme eller mer...Ta upp ostmassan med hålslev och lägg i det tygbeklädda ostkaret (gasväv eller handuk). Salta massan och tillsätt eventuellt kryddor eller örter (kummin kanske skulle vara gott, eller finhackad persilja). Min blev dock helt "naturell" denna gång. Pressa ostmassan så vätska rinner ur. Lägg på en tyngd. Placera ännu ett fat under som överlopps vätska kan rinna ner på. Låt stå i kylskåp. Följande dag är osten färdig.
Tips 1. Om ostmassan av någon anledning inte börjar "osta sig" kan man hjälpa den lite på traven med någon msk ättika eller vinäger.
Tips 2. Vasslen kan sparas som brödvätska om man bakar bröd.
Tips 3. Har man inget ostkar kan man laga i en helt vanlig sil.
Låt gärna surmjölken stå framme över natten. Koka upp helmjölken. Vispa äggen i surmjölken. Strax innan mjölken kokar rör ner surmjölk-äggblandningen i en stråle medan du vispar. Låt sjuda,inte koka och dra sedan kastrullen från spisen. Sedan låter man det "osta sig själv" tills vasslen är klar. Kan ta en halvtimme eller mer...Ta upp ostmassan med hålslev och lägg i det tygbeklädda ostkaret (gasväv eller handuk). Salta massan och tillsätt eventuellt kryddor eller örter (kummin kanske skulle vara gott, eller finhackad persilja). Min blev dock helt "naturell" denna gång. Pressa ostmassan så vätska rinner ur. Lägg på en tyngd. Placera ännu ett fat under som överlopps vätska kan rinna ner på. Låt stå i kylskåp. Följande dag är osten färdig.
Tips 1. Om ostmassan av någon anledning inte börjar "osta sig" kan man hjälpa den lite på traven med någon msk ättika eller vinäger.
Tips 2. Vasslen kan sparas som brödvätska om man bakar bröd.
Tips 3. Har man inget ostkar kan man laga i en helt vanlig sil.
2 kommentarer:
Oj, tack vad tipset kom lägligt, det här receptet ska jag använda här i dagarna. E-fri bondost ska det ju bli!!
Se till att surmjölken är tillräckligt sur innan bara. Låt den stå framme minst ett halvt dygn, då blir resultatet bäst. Man får salta lite i överkant för mycket av saltet försvinner när vätskan pressas ut.
Skicka en kommentar