3 april 2011

Nypon

 Nyponbusken: Den är gestalten av fattigdom, vilt behag och kyskhet.
(Carl Jonas Love Almqvist: Svenska fattigdomens betydelse, 1838)


Har utan resultat försökt hitta inhemskt nyponpulver. Det borde man väl hitta? Nyponsoppa är så gott men nyponskalmjölet jag brukar köpa från hälsokostaffären kommer ända från Chile! Frusen "nyponmassa" i storköksförpackning  har jag någongång köpt för att laga kräm på jobbet men inte heller den är inhemsk, inte ens nordisk. Man borde väl börja samla nypon själv... Vill se vilda nordiska nypon - i det  nordiska köket!

Fakta hittat på nätet:
 Nypon innehåller höga halter av vitamin C, B och E, viktiga antioxidanter såsom flavonoider, karotenoider och antocyanider, folsyra, kalium, magnesium, betakaroten, lycopen och pektiner samt galactolipider. 


Här ännu ett recept på bröd med nyponmjöl i (ur boken "Baka med barn" av Camilla Pérez och Lisa Flodin, kan samtidigt passa på att rekommendera boken! En vacker bok med tydliga recept!)

Nyponbröd

50 g rumsvarmt smör
25 g jäst
5 dl vatten
1/2 dl nyponskalmjöl
10-11 dl vetemjöl special
1/2 dl ljus sirap
1/2 msk salt
4 1/2 dl fullkornsdinkel (som kallas fullkornsspelt i Finland)


Ta fram smöret så det blir rumsvarmt, smula ner jästen i en bunke. Måtta upp vattnet och värm det till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör med en slev så jästen löser sig. Måtta upp resten av ingredienserna. Rör ihop. Knåda till en deg minst 10 minuter för hand eller 8 minuter i maskin. Lägg en handuk över degen och jäs i 30 min. Strö vetemjöl på bakbordet. dela degen i 4 lika stora delar. Dela sedan dessa i 5 delar så det sammanlagt blir 20 delar. Forma till runda bullar. Tryck sedan lite lätt på varje boll och rulla den så den formas till en oval bulle med två snibbar. Lägg bullarna på bakplåtspappersbeklädda plåtar. Låt jäsa 40 min. Sätt ugnen på  225 grader. Sätt en plåt i taget i ugnen. Grädda 8 minuter, ta ut bullarna och lägg dem på ett galler. Täck med kökshanduk medan de svalnar.

1 kommentar:

MoWe sa...

Marjatila Raitaniemi har visst inhemskt nyponmjöl kom jag fram till idag . Men HUU vilka priser! Närmare 10 euro för 100g då Risentas nyponskalmjöl från Chile kostar detsamma för 500g.Månne någon vet om det finns andra ställen i Norden som säljer nordiskt nyponmjöl/nyponskalmjöl? Skulle gärna jämföra lite priser...

Skicka en kommentar