4 maj 2011

Choklad+nypon+rosmarin=sant


En riktigt god dessert experimenterade jag fram som efterrätt till Pellinge soppan (se inlägget innan). Vi fick för oss att en kladdkaka skullle sitta bra, men vetemjölet var slut. Nå det, byttes ut mot speltsikt och nyponmjöl och med ens blev det en betydligt nyttigare kaka. Som kronan på verket blev det också en dessertsås till. En nyponlag smaksatt med rosmarin...man får såna infall när man har örter i köksfönstret. Choklad tillsammans med nypon och rosmarin ÄR gott! En klick grädde kunde också ha ingått...

Här är recepten:

Kladdkaka med nypon

200 g hushållschoklad
200 g smör
4 ägg 
2 dl socker
2 dl speltsikt
1/2 dl nyponskalmjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

 Vispa ägg och socker till skum. Smält smör och chokladen. Blanda mjöl, nyponmjöl och bakpulver. Blanda allt samman. Häll i en väl smord och brödbeströdd form. Grädda max.12 min 200 grader. Kakan skall vara kladdig innuti.

Dessertsåsen 
1 dl vatten
1 dl fintsocker
1 rågad msk nyponskalmjöl
en kvist rosmarin
(en nypa salt)

Koka en lag med socker och vatten och nyponmjölet samt en liten kvist rosmarin. Låt koka under omrörning tills det blir en sirapsaktig konsistens. (Jag brukar lägga till en nypa salt i slutskedet när jag kokar sockerlag, tycker det blir godare så).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar