17 augusti 2011

Man blir glad...

...när man hittar såna här artiklar. Kockkurser för barn. Denna vid Svartå slott, kulinariska institutet.
Eller läser vad Claus Meyer i Danmark hittar på, Sapere i praktiken! ...och så blir man så glad dagar som denna när jobbet löper som smort och mycket blir gjort. Buljongkok, zuccini-potatissoppa och vispgröt/klappgröt (på vinbär, krusbär och jordgubbe denna gång) stod på dagsprogrammet. Samt ett planeringsmöte med övrig personal.


Soppan ja den bestod av...

Zuccini -riktigt mycket
Potatis -  mindre mängd
Morot - bara några stycken
Palsternacka -en
Purjo - en näve eller kanske det var två
några vitlöksklyftor
hemlagad grönsaksfond - en liten dutt
smältost (Koskenlaskija) - ett paket
persilja - en handfull finhackad
ingefära - några teskedar finriven, färsk
salt och peppar - smaka dig fram

Fräs purjon och vitlöken i lite olja, tillsätt grönsakerna i bitar, koka i kort spad. Mixa sopppan slät med en mixerstav. Rör ner osten och kryddor,späd med vatten eller buljong vid behov, avsmaka. Servera med gott bröd till, ät och njut...och ta lite till.

2 kommentarer:

Christian Tikkanen sa...

Perfekt Monica. Det ser ut att börja hända en hel del lite här och där, apropås, de skall komma något inslag om skolmaten i någon lokaltidning i Finland, vet inte riktigt i vilken och var men jag lär ska bli kontaktad för att komma med en åsikt och vara med om en telefonintervju om skolmaten i Finland, och om Marthornas engagema. Låter spännande fast jag inte vet vad jag hamnar ut på ...vi hörs. kämpa på. ct.

Monica sa...

Fint! Har hört endel skolmatsrykten och fåglar som kvittrat om vissa förändringar mot det bättre men tror inte förrän jag ser det med egna ögon... Här har ju tyvärr flertalet av "de små" köken redan satt lapp på luckan:( och utdelningsköken blir fler och fler....

Skicka en kommentar