7 september 2011

Nordiska smaker - En nordisk meny

Här några ihopsamlade bilder på "nordiska mer eller mindre innovativa rätter" som jag lagat under det senaste året. Jag har inte prövat dem som en menyhelhet, men gillar att fundera ut menyer och just de här tillsammans skulle bli väldigt nordiskt. När man planerar menyer borde man förstås också veta vad som bör drickas till respektive rätt. Det är ett område, trots några vinkurser, som jag inte är så vidare insatt i. Här kommer bara förslag på maträtterna alltså:

Mat, serier och annats specialkomponerade nordiska meny:

Förrätt: Konjaksgravad mört på surskorpa (Ja vi ska äta mer vitfisk!)

Varmrätt: Biff Finlandia (som med fördel skulle lagas på  älgkött  (på bilden lammfärs) kryddat med  te.x ramslök. Till biffen/ /biffarna skulle serveras rödbets-rova med en nässelpesto, den på bilden har dock mandelfyllning. men nässlor skulle vara mer nordiskt. Varmrätten kan även bytas ut mot klassiska Wallenbergare.


Eftterrätt: Brödost  på getmjölk med en granskottsirap och blåbär... eller skulle chokladkakan med nypon och rosmarin kanske avsluta det hela?


Så här skulle de se ut. Favoriterna i repris....
Konjaksgravad mört
som förrätt

Biff Finlandia skulle
serveras tillsammans med...

rödbetsrovan

Och så osten med
goda granskottsirapen...
alternativt...

 

chokladkaka med nypon
och rosmarin


Och recept hittas i bloggen...nånstans här och där om man söker lite;)

2 kommentarer:

majmamma sa...

Vi kommer som sagt när som helst och hälsar på!

Monica sa...

=). Men inte nu för skogen kallar... har inte plockat svamp på två veckor så jag antar att skogen svämmar över med svamp efter allt regn som kommit.

Skicka en kommentar