20 september 2011

Skolmat


Skolmaten debatteras här i stan! Nu handlar diskussionen mest om spenatplättarnas vara eller icke vara...
Åsikterna delade. 15 ingredienser i industriplättar tycker jag talar mot sig. Centraliseringen av skolkök  kommer också debatteras på den stora matfesten i Fiskars om några veckor. Bra med debatt och aktiva människor!!!

8 kommentarer:

majmamma sa...

Vilken fin bild igen!!!! Du sku kunna skriva en serietidning om mat!

Monica sa...

Kommer kanske...nångång;) Med titeln "I vår snedvridna värld". Det finns mycket att rita om människors förhållande till mat och matpolitik.

Christian Tikkanen sa...

HM. Man kan undra när alla dessa skolkök och en del andra också för den delen, skall komma underfund med att man kan lika bra göra dessa plättar själv och det blir tusen gånger hälsosammare och nyttigare och tar dessutom inte alls någon längre tid att göra än vad det tar att värma upp dessa industriplättar. Man kan bli så förbannad, speciellt över skolkökens arroganta och naiva bort förklaring med att man har inte tid och så har man den där hyper-modernaste maskinpark som överhuvudtaget finns att få, man har maskiner och redskap att ta till som kunde göra jobbet på noll komma nix och som skulle kunna göra vilken kock som helst blå av avund och så kommer man med en så dålig ursäkt, jag får nästan spy-reflexer när jag tänker på det. =)

Men för att återgå till ämnet, jo du borde minsann påbörja en kokbok du, allvarligt talat! Håller helt och fullt med i majmammas åsikt. Ha de.

Monica sa...

Dilemmat är kanske att de planerat bort stekbord i dessa hypermoderna kök. Finns bara nån enstaka liten spis som är upptagen för dietmat. Lite svårt att steka plättar i varmluftsugnar. Utdelningsköken har också möblerats om så där knappt går att laga något från grunden. Inte ens baka då degkrokar och degmaskiner är puts väck...
...jo jag ska börja ge ut kokböcker och seriemagasin... sen nångång när jag blir pangtjonär=)! Sitta på torpet och rita dagarna i ända och äta mört mellan varven;).

Monica sa...

Ännu om plättarna: Spenatplättar eller inte är frågan i Borgå nu men egentligen handlar frågan om Industrimat eller mat lagad på plats. Megakök eller små enheter... "fabriksarbetare" eller yrkesstolt kökspersonal... konstlade smaker eller äkta...

Christian Tikkanen sa...

Du har nog rätt. Men samtidigt undrar man vart alla dessa maskiner de lagat bort har tagit vägen för någon annan har ju knappast velat ha dem. Och vad jag vet så lär de inte vara så billiga heller, köpte just en basmodell av under bänken rymmande diskmaskin till residenset och den kostade 40 tusen norska kronor. Stekbord och dyligka ting runt 40-60 tusen så om man lyckats med det konststycket att städa bort dem ur köken så har man bokstavligt talat kastat bort si så där några hundra tusen norska kronor vad de nu sedan blir i euro... Man är rik i Finland om man har råd att rensa bort detta ur det offentliga köken. Jag vet att i Jakobstad står det två fullständiga kök tomma på personal när de blivit stängda och värdet på den maskinparken är några tiotusentals euro, när jag påpekade detta för dem i kommunfulmäktige höll de på att få kaffet i vrångstrupen och vad jag vet om så lär ett av köken vara tillbaka i drift bara av den anledningen att det annars skulle ha kommit folk till kännedom att man hassar med pengar på det där viset. Man skall trycka på det rätta och ömtåliga punkterna hos politikerna och dessa ekonomer så svider det nog i skinnet på dem.

Monica sa...

Här ligger en hund begrven...misstänker att det finns en dold stekbords- och degkroksbegravningsplats på nåt hemligt ställe;).

Christian Tikkanen sa...

Det är nog sant det, borde vi söka fram spade och skottkärra...=)

Skicka en kommentar