Sveler blev vi bl.a. bjudna på under Oslobesöket. Sveler fanns också med i recepthäftet vi fick från Geitmyra. Tycks vara en norsk specialitet. Det är alltså fråga om ett slags sodaplättar. Detta recept är Geitmyras, skriver det rakt av på norska för omväxlings skull:
Mormor Viken´s sveler
5 stk egg
2 dl sukker
1 stroken ts natron
2 toppa ts hornsalt
1 lit kefir
8-10 dl hvetemel
3 sp smeltet smor
Ja och sen ska man alltså vispa ägg och socker med sodan (natron) och hjorthornsalt. Blanda ner surmjölk, mjöl och smör. Låta svälla en stund och stek sedan.
Här hemma stekte vi sveler en kväll. Lagade bara halva satsen. Hade inte hjorthornssalt hemma tog istället 1 tsk bakpulver samt 1/2 tsk soda (i den halva satsen). Mjölet som jag hade i var en blandning av speltsikt och halvgrovt vetemjöl men enligt receptet ska det alltså vara vetemjöl. Vi åt dem med blåbär- och hallonsylt. Riktigt goda blev de!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar