9 februari 2012

Palsternacka för gottegrisar

Du får oväntade gäster och vill bjuda dem på något gott. Kylskåpet är dessvärre nästan tomt. Kanske Dansk karprom är lösningen på problemet. Dansk karprom? Vad då? -Jo man tager en påse sagogryn, de kokas i saltat vatten tills de är nästan mjuka. Låter det kallna och breds över rostat franskt bröd. Överströsslas med finhackad schalottenlök och dill, dekoreras med vriden citronskiva, en klick gräddfil och något grovmalen svartpeppar. Så där ja. Döper sedan anrättningen till dansk karprom och hoppas att gästerna inte genomskådar bedrägeriet... Om det var Ramels eller Alfredssons gäster som intet ont anade åt sagogryn med god aptit i tron att det var karprom framkommer inte i deras lilla bok/ almanacka "Vanliga Palsternackan för gottegrisar året 1987", utgiven under överseende av Gastronomiska Akademien och skriven av dess tallrikar N:ris 4 och 6 nämligen Povel Ramel och Hans Alfredsson. LTs förlg.Stockholm 1987
Här hittas humor och mat i en fin kombination. Vem var väl inte mästare på det om inte just Ramel och Alfredsson. I Palsternackan ger de tips på maträtter dag för dag längs ett helt år.

Hittade en bloggare, som  bestämt sig  att följa "Palsternackan" och blogga om den. Han har säkert ett gott år bakom sig! 
Bloggen hittas här: Palsternackan
Kollar upp rätten för dagens datum... 9 februari kunde man ha lagat: köttgrottan med den kantarella såsen. Låter gott! Men det blev ändå annat idag. "Kylskåpstömning", veckans kvarblivna rester åts upp. Barnen åt bolognesen från igår och jag en överbliven bit feta-mangoldpaj medan kvällsjobbande maken fick ty sig till Amicas grytor.

Feta-mangoldpaj
Pajbotten: 3 dl mjöl (gärna lite grövre), 150 g smör, en nypa salt och någon msk vatten. Förgrädda 5-8-min. 
Fyllning: 3 ägg, 3 dl mjölk (ev. en del utbytt till grädde), en näve riven ost, liten näve fetaost, och riktigt mycket mangold (eller färsk spenat, sommartid nässlor), svartpeppar. (Salt behövs ej då ostarna har sälta).Inga kommentarer:

Skicka en kommentar