12 februari 2012

Rökt mört med ört


Mört är gott! Denna gång en burkvariant.
I bakgrunden en enkel frukt-och bärkaka
 med banan, päron och lite lingon.

I somras prövade vi mört i alla tänkbara former. En fisk som sällan uppskattas men som har en stor potential om man gillar att experimentera lite. Mörten kan visst användas som variation bland fiskrätterna! När jag läst 1800-tals recept på sistone hittade jag till min glädje att Gustafva Björklund hade tagit med några mörtrecept i sin kokbok medan C.E Hagdahl bara nämner fisken förbigående. Inte heller Ville Vallgren tar upp mörten trots hans rika beskrivningar av allehanda fiskar.

Den här årstiden får det bli mört på burk.

Mört med ört (4 pers.)

rökt mört på burk (I Finland hittas numera en utmärkt god inhemsk mörtkonserv, om man inte fiskar/röker fisken själv, Kotitilan savusärki)

örtsmör
2 hårdkokta ägg
några kvistar färsk timjan (passar bra med den rökta fisken!)
en liten rödlök
4 skivor rågbröd

Koka äggen och skiva dem, bred örtsmör på rågbröd. Skär rödlöken smått. Servera med rökt mört och dekorera med rödlök, några kvistar färsk timjan och drick kanske ett glas kall öl till.

Örtsmör
Rumsvarmt smör röres med lite rypsolja, finhackade örter läggs i samt salt och peppar. Bra att laga mkt på en gång, man kan ha i frysen och ta fram an efter man behöver. Denna hade basilika och vitlök i sig.

Frukt- och bärkaka
Snabblagad kaka till kaffet!
1 kopp ägg (2 st) vispas kraftigt för hand med en kopp socker. En kopp vetemjöl + 1/2 tsk soda tillsätts samt en liten mosad banan. Häll smeten i en liten form (diameter 17 cm). Skär ett päron i skivor och lägg skivorna på ytan samt stö lite lingon över. Grädda i medelvarm ugn tills den ser klar ut!

1 kommentar:

M sa...

...och kan ännu kommentera att barnen förtjust åt mört, benen i konserverad fisk är så mjuka att de inte märks.

Skicka en kommentar