22 juni 2012

Gustavas skarpsås


Ett sista minuten tips t.ex till den gravade laxen:

"Ägg kokas väl, så att de blifva hårda. När de äro kokta, skiljas gulorna från hvitorna och arbetas väl med träsked; man strör deruti litet socker för att bättre få sönder dem; dertill kommer fin matolja, så att den blifver simmig, och god kryddättika. Detta silas genom hårsikt och sist iströs litet hvitpeppar." Gustava Björklund

1 hårdkokt äggula
1 rå äggula
1 msk vinäger
1 tsk fransk senap
salt, vitpeppar
1 tsk socker
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl vispgrädde

Mosa den kokta äggulan i en skål och blanda med den råa till en slät smet. rör ner vinäger, senap, salt, peppar och socker. Tillsätt oljan lite i taget. Vispa grädden och rör ner den försiktigt.

Ur boken: Gustava Björklund och hennes kokkonst (utgiven av Lilla Sällskapet 2005).

Trevlig midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar