1 juli 2012

Sommarlovsmat


Har inte tänkt blogga så mycket under min semester men skriver ändå ner lite om vad vi haft i matväg. Kanske något mattips till någon annan som har hungriga sommarlovsbarn.

Semestern började med en ganska "rörig" midsommar. Vi hade nämligen olika röror på midsommarbordet i år: sillröra, renröra, romröra  som man kunde äta till nypotatisen eller till nystekta nässelplättar (eller både och). Getostgratinerade rödbetshalvor och en god sallad fanns också på bordet. Rabarberkaka till efterrätt. Sedan följde några dygn med ostadigt väder. Att äta renskav med potatismos och lingonsylt hade vi inte gjort förr på torpet, tycker det är mer "vintermat", men oj så gott det var när det var lite kyligt och regnet smattrade på rutorna. En annan dag blev det vegemat, en alldeles underbart god lasagne där lasagneplattorna varvades med äggplanta, salladslök, vitlök, örter, tomatsås och en ostsås. Den kommer att bli en "favorit i repris" i sommar tror jag. Kan ge receptet senare...  Fisksoppa på havslax från närvattnen har vi ätit i dagarna två...utöver detta har det blivit långa utdragna frukostar med joghurt, fil, jordgubbar och goda smörgåsar. Till lunch blir det ofta gröt och rågbröd, kanske med en rökt fiskbit eller skomakarlax, kanske kokt ägg eller omelett. Eller så sill och potatis och en stor sallad. Nån frukt då och då. Abborrarna har nappat bra och en abbormiddag är inplanerad och grilla måste man ju! Knappnålsstora kantareller har dessutom börjat titta fram i skogen...




Enkel sommarkaka 
2 äppel
en stor näve urkärnade körsbär
en stjälk rabarber
 skärs i bitar och läggs i en form  klädd med smort och bröat smörpapper.
Slå över en smet gjord på lika volymdelar ägg, socker och vetemjöl (vi hade fullkornsmjöl) några msk matolja samt en tsk bakpulver.
Grädda i 175 grader (lite varmare i gasugn). ca.25 min. Vänd upp kakan "upp och ner" på ett serveringsfat och servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar