23 juli 2012

Gädda, Timo och Ville


Gäddan har blivit lite av en "temafisk" denna sommar. Vi har fått ovanligt många. Ett ypperligt tillfälle att träna filéa denna "fiskarnas krokodil" som den finländska skulptören och matglada Ville Vallgren (1855-1940) kallade fisken i sin bok Villegubbens matkatekes. Att filéa en gädda är egentligen inte så svårt. Speciellt inte om man har en bra beskrivning bredvid sig om hur fiskens ben är vinklade. Hittade en bra gäddartikel med många tips i sonens fisketidning. Gädda är gott. Benfri gäddfilé är supergott. Panerad med ägg och lite rågmjöl. Stekta i en klick smör. Kokta morötter och nypotatis till...

Nypotatisen ja, nu har vi äntligen börjat skörda vår hemodlade. Timo. God och fast, lite sötma, men inte för söt. Som vita ägg ligger de där i mullen när man tar några spadtag. Skalet tunt som silkespapper. Premiäråts med kantarellstuvning. Dill på potatisen, persilja på svampen. Gudagott! Det hade säkert Ville också tyckt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar