14 juli 2012

Noshornsbagge, dillgratäng och pizzaEn imponerande stor noshornsbagge hade letat sig in i torpet en morgon. Tur att ingen trampade på den! Snart fick den böka sig ner i komposthögen igen efter att ha blivit fotograferad och beundrad. Det var en hane (endast hanen har horn). En noshornsbagge lever 3-5 år i  larvstadiet innan den utvecklar sig till skalbagge. Lever i kompost- eller lövhögar.

Mangold-dillgratäng åts till rökt fisk en dag. 

8-10 potatisar (av mjölig sort)
1-2 dl finskuren mangold
1-1 1/2 dl finskuren dill
salt, peppar
lite riven ost
2 1/2 -3 dl matlagningsgrädde eller gräddmjölk

Skiva potatisen tunt. Varva potatis, mangold, dill i en smord form. Salta lätt och peppra mellan varven. Slå över grädden och strö lite ost på ytan.

Nordiska smaker i pizzan
I går hade vi "pizzafabrik" med sönerna. De blev så goda! Hemlagad tomatsås och som toppning: kantareller, rökt ren, små salladslökar, ost... samt en pizzavariant med chiliräkor blev det samt en massa hemodlad ruccola på när de väl tagits ur ugnen. Ruccolan växer fint men antagligen är det någon slags jordloppa som också är förtjust i smaken då bladen är fulla av små hål. Mangolden är däremot hur fin som helst och nu har zuccinin och potatisen börjat blomma. Förutom jordloppor är sniglarna (trädgårdsnäckorna) ett gissel. De kalasar på allt de bara kommer åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar