12 juli 2012

Rosor x 3



"Rosenhonung smakar som vår trädgård doftar" kom vi på då vi provsmakade rosenhonungen.
Sonen, den yngre, passade på och "gjorde lite Sapere" som han sa då han lade vanlig honung på halva skorpan och rosenhonungen på den andra halvan. Ville jämföra. Rosenhonungstipset plockade vi ur Vivi-Ann Sjögrens bok Vivi-Anns kök (Schildts förlag, 2007) som förövrigt är en väldigt fin bok med hur mycket bra recept och tips som helst. Rosenhonungen gjordes på följande sätt: Plocka kronblad av  obesprutade (doftande) rosor men ta bort det vita (beska) fästet. Hacka dem smått och rör ner i honung. Smaken blir starkare ju längre den får dra. Jag lade dessutom en pytteliten nypa salt i. Det blir en bra brytning. Hade kanske 1/2 liter kronblad och så mycket honung att det blev en "tjock gröt". Lät den sedan stå i kylskåp. Bre tunt på skorpa, eller servera till plättar, chokladkaka eller någon annan dessert. Vivi-Ann hade dessutom ett recept där hon rörde ner kronblad i crepéssmet....


Rosensocker. Gott att smaksätta småkakor med t.ex istället för vaniljsocker. Ta en ren glasburk. Häll socker i den och kör ner lite blommor. Här hade jag lite mynta, lavendel och en ros. Sila bort blommorna efter någon dag (om du inte använder torkade) Att spara blomdofter på burk är bra om man vill locka fram sommardofter senare i vintermörkret.


Te med ros. Här har jag skurit ner lite vinbärsblad med blommor för att torka (jasmin och ros). Kanske det får bli ett te av det... och innan man använder sig av rosorna skakar man förstås bort alla småkryp... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar