23 februari 2013

Teneriffa: Natur och fåglar


En vecka bakom oss på varmare breddgrader. Hyrbil hela veckan så vi kunde ta oss runt om på ön.  Maken, fågelskådaren, hade en hel drös med endemiska fågelarter han  måste se. Jag ville äta gott och vandra. Barnens önskemål: simma, spela fotboll och lapa sol. Det fick bli en mix av alltihop, man får försöka kompromissa. Några mornar tog maken bilen och åkte iväg ensam för att "kryssa" av någon fågelart medan vi dröjde oss kvar vid poolkanten. Picknick hade vi i pinjeskogen och fotograferade där flera exemplar av den endemiska Blåfinken. Vackert blågrå, väldigt söt!

Blåfink (Fringilla teydea) 
eller blå bofink, eller Teidefinken som man
 också kallar den finns bara på Kanarieöarna.

På vägen till utsiktsplatser vid Teide ser vi stora arealer med brunnen skog. En dag vandrar vi omkring vid Erjos, Parque Rural (Teno, norra Teneriffa), även där har det brunnit. Skogen består av lagerträd. Två olika endemiska duvor ser vi där (Palmduva, 1 exemplar och Lagerduva, 2 exemplar).T.om skylten hade brunnit.

Dalgång Parque Rural.
 Här sågs de mer sällsynta duvorna.

Listan på fågelarter växer dag för dag. Även på hotellområdet får vi göra närmare bekanskap med fåglar: Bl.a silkeshäger, spansk sparv, halvtama turkduvor, forsärlor samt en ståtlig hornuggla.

Silkeshägern vi bodde granne med.

Turkduvan  kom och åt brödsmulor från handen.


Godaste maten åt vi vid fiskehamnen i Los Abrigos. Ett ställe vi återkom till i repriser. Det får bli ett matinslag senare här i bloggen...

Los Abrigos fiskehamn.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar