29 september 2013

"Lihaton lokakuu", vegetarisk matkväll och boken Äta djur


På tisdag drar kampanjen "lihaton lokakuu" igång här i Finland. Lihaton lokakuu eller köttfri oktober. En uppmaning som börjat i sociala medier och nu omtalas lite varstans. Köttfri måndag har redan fått sina anhängare och t.ex många skolor har numera sin vegetariska dag i veckan. Men en hel månad, klarar man som allätare det? Ja det kan bli en liten utmaning för somliga, om man antar utmaningen vill säga. Nu i veckan ordnar vi en matkväll på dagis för den ena gruppens barn och föräldrar. Det blir kanske en bra start för någon - för då bjuder vi enbart på vegetariskt.

Själv antar jag utmaningen. Har alltid varit allätare (min mamma lagade alldeles för god köttsoppa och goda köttbullar i tiderna så kom aldrig ens på tanken att bli vegetarian). Maken är med på noterna att skippa kött under en månad och kommer knappast ha några problem då han vuxit upp i ett vegetariskt hem (dock "selektiv allätare" idag). Barnen, ja de äter gärna vegetariskt , men visst kan de få "nåt köttigt" om de så vill under månadens lopp. Inte behöver de delta i kampanjen om de inte vill. Fisk tänker vi  inte heller helt utesluta.

Varför då en köttfri månad? Kanske en liten påverkan på miljön och framförallt en protest för hur djur behandlas. Så en liten uppmaning (eller utmaning) till er andra... fundera lite över era matval under oktober. Vi äter alldeles för mycket kött, och djur i djurfabriker behandlas på ett så nedvärderat sätt att det är avskyvärt. Tror inte jag övergår till att vara helvegetarian efter månaden, men vet att även jag kan minska på min nuvarande köttkonsumtion. Tror det gagnar både hälsan och miljön...och förstås djuren.
(Ps.En köttfri december (jul)-kampanj hade varit intressant;)

Boktips i oktober:
Äta djur
av Jonathan Safran Foer (2009)

Norsteds förlag, 2011 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar