14 november 2013

Om ord ...och några ord om "kort spad""Äkta mat, närmat, mat lagad från grunden, ekologiskt, rena råvaror, naturenligt, etiskt rätt producerat ..." 


 P.g.a mitt yrke och mitt matintresse läser jag en hel del matrelaterat. Det blir böcker, artiklar, bloggar och annat. Ibland tycker jag nästan det gått inflation i ord och begrepp. När man kollar i mat- och kokböcker som utkommit under de senaste åren bara vimlar det av ord som de här ovan. Det känns nästan ibland som orden bara är plockade från en bok/artikel till en annan. Ja man vill som författare eller artikelskribent verkligen betona att man lagar mat på ett samvetsgrannt sätt. (Jag är kanske inget undantag då jag bloggar?)

Kanske är det just därför det ibland är så skönt att plocka fram en gammal kokbok. Kokböcker skrivna före industrialismen är nämligen skrivna på ett annat sätt. Man behöver inte betona det etiska, det ekologiska, det "rätt" producerade, för maten på den tiden var så helt enkelt. En kokbok från tidigare nittonhundratal eller från en ännu tidigare epok består helt rätt och slätt av recept. Inga moralpredikningar om rätt&fel, inga glassiga färgfotografier, mycket sällan någon kock som vill framhäva sig själv på vart och varannat uppslag. Illustrationerna om de överhuvudtaget finns är ofta tecknade. Boken jag skrev om i förra blogginlägget här är just en sån här underbar kokbok utan så "mycket extra" men säg den kokbok av idag som utförligt beskriver hur man kokar fisk i "kort spad". I denna bok finns hela fyra varianter av kort spad beroende på vilken fisk man anrättar...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar