Ekologiskt i offentliga kök. Det går långsamt framåt i Finland. I de flesta fall är argumenten mot ekologiskt att det är för dyrt. Ekologiskt kostar mer. Ja det gör det... men tänk ett steg längre. Vad kan man göra för att har råd med mer ekologiskt?
Ett exempel: Byter man ibland ut dyra råvaror (t.ex kött) mot "fattigmansprotein"som bönor, linser, ärter blir det pengar över som man kan satsa på nåt ekologiskt istället. Lär man barn äta mer vegetariskt redan som små så är inte bönrätter något konstigt alls. Tror ofta det ligger i vuxnas attityd att det jämt måste vara kött. Bönor är också mat! I många länder är bönor och linser helt naturliga basvaror som mättar och ger näring. Här i norden har vi en alldelses förträfflig "vardagsråvara" i ärten. Ärtkross är perfekt att blanda i färsar, i biffar, eller som här på bilden i en helvegetarisk pastaform. Ärtkross har blivit en av mina favoritråvaror. Det får en fin lite nötaktig smak i ugn. Och sen när man har lagat billigare varmrätt kan man t.ex istället köpa ekobananer och blåbär till mellanmålet. Det fick det bli en blåbärs-banan joghurt med mysli. Mixar man bananerna med bären som smaksättning till naturell joghurt behövs knappt socker. Morötter att knapra på fick de också våra små. Ekologiska.
Ett annat tips till offentliga kök som vill öka på det ekologiska: börja med mjöl, grötflingor och dyl. De är inte alls så mycket dyrare än oekologiskt och öka sen med några ekologiska råvaror i året om det känns för stort/dyrt att byta ut mycket på en gång. I Finland kan man gå med i "steg för steg mot ekologiskt" och få stöd och ideér i sitt ekotänk. I köket där jag jobbar har årets senaste "ekotänk" varit det att jag slutat köpa paprika och bananer om de inte är eko. Vi äter kanske paprika och bananer lite mer sällan än tidigare men då det köps är det de ekologiska som gäller.
Läs mer om ärtkross
Läs mer om ärtkross
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar