26 juli 2014

Tomatsoppa på färska tomater och kirskål



Tomat och kirskål - en god kombination!

Tomatsoppa

800 g tomater
1/2 l tomatjuice
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 stor näve späda kirskålsblad

Smaksättare: torrt vitt vin eller vinäger, vildörtsalt, några blad libbsticka och svartpeppar efter smak och tycke + en nypa  rårörsocker

Hacka löken och fräs lök och vitlök i lite olja. Skär tomaterna i mindre bitar (eller om man så vill skär ett kryss och låt dem få ett snabbt uppkok, lägg dem sen i kallt vatten och skålla dem. Om man har en bra mixer och inte störs av små tomatskal kan hoppa över skållningen av tomaterna). Koka sakta den frästa löken och tomaterna  i juicen (eller i vatten/buljong om man ej har tomatjuice)  ca. 15-20 min. Mixa soppan med stavmixer. Smaksätt med libbsticka och finstrimlad kirskål. Med salt, peppar , syra och lite sötma balanserar du sedan smakerna så du får soppan precis som du vill ha den...

Låt koka ihop lite och avsmaka, fundera på om det behövs mer sötma, sälta, syrlighet ...låt smaklökarna jobba!

Serveras med smetana.

Soppan lika god kall som varm.

Ps. Kirskål växer hela sommaren. Skördar man/ eller klipper ner den kommer det  upp nya späda blad hela sommarsäsongen. Gott i pajer, soppor, gratänger, pesto och sallader. Har man inte kirskål byt ut den mot grönkål eller bladpersilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar