10 augusti 2014

Krispig grönkål, irriterande getingar och trädgårdstankar
Grönkål eller kruskål (Brassica oleracea Sabellica) som är rik på c-vitamin, A-vitamin, järn och lutein är rena rama hälsobomben. Här kommer ett grönkålstips jag snappat upp från Geitmya matkulturcentrum för barn i Oslo.

Torkad grönkål

Förväll grönkålen 1 minut i kokande lätt saltat vatten. Ta upp med hålslev, lägg dem i iskallt vatten och torka sen av bladen. Ta bort den hårda stjälken. Skär bladen i mindre bitar. Bre ut på en plåt och torka i 50 graders ugn  tills de är torra och krispiga. Eller använd en torkmaskin om du har en sådan. 

Ät som så, strö över sallader eller mat...

Idag hade jag tänkt ägna dagen till vinbärsplockning. De svarta vinbären är skördade redan för länge sen men de röda börjar först nu vara riktigt mogna. Tyvärr var det inte bara jag som hade tänkt hålla till vid buskarna idag. Getingar i mängd och massor hade invaderat varje buske. Efter ett halvt ämbar gav jag upp... så otroligt mycket getingar överallt i år! Det som lyckats bra i år i trädgårdslandet är gula löken och (som vanligt) zucchinin. Rovorna blev små och träiga. Björnbären och havtornen ger bra med bär men i övrigt är det ett ganska "magert år" på självförsörjarfronten. Men ett annat år kan igen se bättre ut och som en liten tröst kommer årets äppelskörd vara helt o.k.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar