5 september 2014

Kväll i trädgården och en sejsoppa med nässlor
Fredagskväll som tillbringats ute. Är så skönt att koppla av i trädgården efter en lång och ganska tung arbetsvecka. Gillar mitt jobb, jovisst! Men när fredagen kommer är kroppen i skriande behov av vila. Alla som jobbar i kök vet vad jag menar. Det är kroppsarbete med en hel del tunga lyft och mycket stående med trött rygg, tunga ben och fötter som följd. En envis hosta nattetid har också gjort sitt till att man är mer än mör när fredagen äntligen kommer.
I trädgården dignar äppelträden fulla av frukt. Från plommonträdet som för första året ger frukt har vi kunnat plocka 20-30 st plommon. Björnbären skördar jag ungefär varannan dag. De mognar lite i gången, perfekt! Man hinner plocka litegrann då och då passlig mängd till frukost eller kvällsmål. Havtornen blev vi utan då skatorna hann före. Rovor hittas i trägårdslandet och lite morötter finns ännu kvar att skörda. Potatisen upptagen. Zuccini kommer än. Upptäckte hur fin rabarbern är. Det har nämligen kommit upp ny fin rabarber där vi redan skördat ett par gånger. Lite nässelskott kan man också plocka ännu. De kommer också i omgångar om man regelbundet skördar/ river upp gamla. Kanske man ännu borde torka lite nässlor till vintern. På tal om nässlor. Igår åt vi en helt vanlig vardagsfisksoppa på sej men den fick extra god smak med just torkade nässlor och lite pressad lime.
Kaninerna var också ute med mig. Gräver och njuter och trivs.De fick sen komma in i nystädade källarrummet där de ibland bor.

Sejsoppa med nässlor
2 l vatten
+ fiskfond eller grönsaksbuljong
6-8 potatisar
2-3 morötter
en bit purjo
1 pkt djupfryst sej
2-3 rågade matskedar torkad nässla
saften av 1/2 lime
vitpeppar
(salt)

Koka morötter, potatis och finstrimlad purjo. Tillsätt sej skuren i bitar, smaksätt med nässla, peppar och lime. Salta vid behov. Ät rågbröd till soppan. (Extra lyx i vardagen: Toppa soppan med räkor om du råkar ha räkor i frysen).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar