21 maj 2015

Traditionsbakning med barn - karelska piroger




En dag den här veckan har vi bakat karelska piroger med barnen.  Risgrynsgröten kokade jag dagen innan för att vinna tid. Att baka piroger kräver både fingerfärdighet och koncentration. Duktiga var de, barnen! Pirogerna blev jättegoda och åts till sopplunchen med äggsmör och persilja.

Recept ( ca.25 piroger)

Risgrynsgröten

2 dl vatten
2 dl grötris
10 dl lättmjölk
1 tsk salt
50 g smör
(1 ägg)

Deg

2 dl vatten
1 tsk salt
4 1/2 dl rågmjöl
1/2 dl vetemjöl

lite mjöl till utbakning


Blanda ihop vatten och mjölet till en jämn massa. Knåda på mjölat bakbord till en fast deg. Baka ut en lång stång av degen och skär den sedan i 25 bitar. Rulla dem till runda bollar och kavla sedan ut dem tunnt. Ca. 15 cm i diameter. Klicka en klick gröt på varje rundel och nyp ihop kanterna. Man kan ha i ett ägg i gröten så blir den något fastare och rinner  inte i ugnen. Grädda i het ugn 250-275 grader 12-15 minuter. Smörj pirogerna med lite smör och vatten  då de tagits ur ugnen

(Variera pirogerna med korngrynsgröt, batat- eller potatismos eller annan fyllning)


Som ni ser - barn kan!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar